wykaż, że zachodzi równość
Sosna: Wykaż, że zachodzi równość :
√6−2√5 + 2(4√5+1)= (1+4√5)2
7 wrz 13:18
PW: Zwinąć to co pod pierwiastkiem do kwadratu różnicy:
6 − 2√5 = 5 − 2√5 + 1 = (... − 1)2 − już widać?
7 wrz 13:26
Humanistka : szczerze mówiąc, nie zbyt
7 wrz 13:30
pigor: ..., kocham...

humanistki, więc
łopatologicznie rzecz ujmując np. tak:
L=√6−2√5+ 2(4√5+1)= √5−2√5*1+1+ 2(
4√5+1)=
=
√√52−2√5*1+12+ 2
4√5+2=
√(√5−1)2+ 2
4√5+2=
= |
√5−1|+ 4
4√5+2=
√5−1+2
4√5+2= (
4√5)
2+ 2
4√5*1+1
2=
= (
4√5+1)
2 =
(1+4√5)2= P c.n.w. ...
7 wrz 14:16