z Fizyki
Cysiuuu: porównaj pęd samochodu poruszającego się z prędkością o wartości V1=72km/h z pędem pocisku o
wartosci prędkości V2=1440km/h . przyjmij masę samochodu m1=1000kg a masę pocisku m2=2kg
można prosić ze wzorami . z Góry dzięki
10 lis 13:55
Mateusz: m
1 = 1000kg
m
2 = 2kg
| | m | | m | |
P2 = 2kg*400 |
| = 800kg* |
|
|
| | s | | s | |
Odp P
1>P
2
10 lis 14:09
Cysiuuu: dwie rakiety o tej samej mocy (siła działania obie rakiety jest taka sama) wynoszą na orbity
okołoziemskie dwie satelity. Masa całkowita jednej rakiety jest dwa razy większa od drugiej .
Oblicz która uzyska większe przyspieszenie i ile razy ! można tak szczególnie z góry dzięki
wielkie!
10 lis 14:33
Mateusz: | | F | |
Korzystamy ze wzoru F = ma obliczamy a a = |
| masa 1 rakiety wynosi m a masa drugiej 2m |
| | m | |
zapisujemy warunek 2m>m przyszpieszenie zależy również od masy ciała im większa masa ciała tym
przyszpieszenie mniejsze tzn jezeli siły działające są tej samej wartości to przyszpieszenie
ciała o masie 2m będzie mniejsze(rozwiązanie samo się nasuwa) jezeli pokonujemy siłę ciężkości
(rakiety lecą w górę ).
przyszpieszenie rakiety1 będzie więc 2 razy mniejsze przy stałej sile od rakiety 2 bo
przyszpieszenie 1 rakiety jest 2 razy mniejsze od przyszpieszenia rakiety drugiej
10 lis 14:59
Cysiuuu: i to jest całość

jak tak to DZIĘKI WIELKIE
10 lis 15:25
Mateusz: Tak tytlko do zdania (przyszpieszenie rakiety1 będzie więc 2 razy mniejsze przy stałej sile)
dałbym poprawke taką: Przyszpieszenie rakiety 1 jest 2 razy mniejsze od przyszpieszenia
rakiety drugiej zakładając że na obydwie rakiety działają takie same siły lub siła.
10 lis 15:29