Funkcja logarytmiczna
Ola: Znalazłam to zadanie na tej stronie ale nie bardzo rozumiałam odpowiedź, a nie mogłam
skomentować więc ponowię je:
Przekształcając wykres funkcji f(x)=log2(x), naszkicuj wykres funkcji g(x)=0,5log2(x2) i
wykres funkcji h(x)=log2(x2−x)−log2(1−x).
Skoro loga(xn)=n*loga(x), to dlaczego funkcja g(x)=log2(|x|) a nie log2(x)? Zresztą liczba
logarytmowana powinna być większa od 0 to dlaczego w ogóle brać cokolwiek w moduł?
7 wrz 12:29
MQ: Bo dziedziną funkcji g(x) jest R\{0}, a nie R+
7 wrz 12:33
Ola: A skąd to wiemy? Mógłbyś/mogłabyś powiedzieć coś więcej?

I w takim razie jak posługiwać się
tym wzorem, skoro tutaj on (chyba) zawiódł?
7 wrz 12:38
MQ: Wiemy to stąd, że x2>0 dla x∊R\{0}, więc log2x2 da się obliczyć dla każdego x∊R\{0}
7 wrz 12:47
Ola: I bierzemy w moduł bo powstaje nowa funkcja logarytmiczna w której liczba logarytmowana też
musi być >0?
7 wrz 13:15
PW: Zastosowanie wzoru
logx2 = 2logx
jest poprawne tylko wtedy, gdy wiemy że x >0.
Jeżeli tego nie wiemy, to należy pomyśleć tak:
logx2 = log|x|2 = 2log|x|
− nic się nie zmieniło, bo |x|2 = x2, a wątpliwości co do znaku logarytmowanej liczny
zniknęły.
7 wrz 13:23
Ola: Super, rozumiem, dziękuję bardzo!
7 wrz 13:34