funkcje
Rajdowiec: Wykaż, że jeśli ciąg (logax, logbx, logcx) jest ciągiem geometrycznym, to logab=logbc.
Proszę o podpowiedź. Zacząłem tak, ale nie wiem czy słusznie: (logbx)2 = logax*logcx
7 wrz 11:51
Rajdowiec:
7 wrz 12:28
Rajdowiec: Wychodzi z mi z tego co napisałem logax * logbc = (logab)2 * logbx
Da się to dalej uprościć?
7 wrz 12:37
Rajdowiec: help
7 wrz 12:54
MQ: Można o wiele prościej.
Zaczynam tak jak ty:
(log
bx)
2 = log
ax*log
cx | :log
ax
| logbx | |
| *logbx =logcx | :logbx |
| logax | |
a to już jest koniec −− jeśli wiesz, co mam na myśli
7 wrz 13:02
Rajdowiec: | | logbx | |
Czyli, że |
| =log ab  |
| | logax | |
7 wrz 13:42