ekstremum
Zagubiony: Witam niedługo mam poprawkę z maty i nie rozumiem paru pojęć:
1)Podaj definicje pochodnych cząstkowych 1 i 2 rzędu
2)Podaj twierdzenie Schwarza o pochodnych cząstkowych 2 rzędu
3)Podaj warunek konieczny istnienia ekstremum lokalnego funkcji dwóch zmiennych.
4)Podaj warunek wystarczający istnienia ekstremum funkcji dwóch zmiennych.
Regułki mam chodzi mi bardziej o to , co mam wyliczyć w każdym z tych punktów.
Biorę jakiś łatwy przykład np
f(x,y)=x2−xy+y2−x−y+2
Liczę pochodną 1 rzędu
po x 2x−y−1=0
po y −x+2y−1=0
z tego wychodzi mi P1=(1,1)
Liczę pochodne 2 rzędu
Po x 2
Po y −1
Po x −1
Po y 2
Mam wyznacznik P1>0 czyli funkcja osiąga ekstremum lokalne (minimum) w punkcie P1
f min = 1
I moje pytanie do każdego z tych 4 pytań co ja mam wyliczać np do 1 mam tylko wyliczyć pochodne
1 i 2 rzędu i na tym skończyć?
I jeszcze mam 2 pytania co jeśli wyznacznik wyjdzie 0 to osiąga ekstremum czy nie?
I ostatnie pytanie jeśli wyjdzie mi po układzie równań x=1 i x=−1 oraz y=1 i y=−1 to robię
wszystkie możliwe kombinacje i wyjdą mi 4 punkty : P1,P2,P2,P4
Z góry dzięki za pomoc
7 wrz 11:46
7 wrz 13:40
Zagubiony:
7 wrz 19:39
daras: wpisz te tematy w Google to ci wyskoczy odpowiedź jak Karampuk z kapelusza
7 wrz 21:34
Zagubiony: Ale czy mi wyskoczy co się liczy ? Bo regułki to mam ale one są dla mnie po chińsku , tylko nie
chcę np za dużo policzyć albo za mało do każdego z punktów.
7 wrz 21:49
Zagubiony: 
/
8 wrz 09:50
8 wrz 09:52
Janek191:
Zajrzyj do " W. Krysicki − Analiza matematyczna w zadaniach − cz. II "
s.21 − 58
8 wrz 10:29
Janek191:
Jest w pdf
8 wrz 10:30
Zagubiony: Ok dzięki zaraz poszukam
8 wrz 11:46