funkcje złożone trygonometryczne i arcus
olimpijczyk: Witam. Wytłumaczy mi ktoś, lub odeśle do strony, gdzie wytłumaczone jest jak przekształcać
funkcje złożone z funkcji trygonometrycznych i arcus? np. dlaczego cos(arc sin x) = √1−x2
7 wrz 11:23
AS: Korzystam z związku trygonometrycznego
cos(α) = √1 − sin2(α)
Podstawiając α = arcsin(x) otrzymamy
cos(arcsin(x)) = √1 − sin2arcsin(x) = √1 − x2
7 wrz 11:56
Bogdan:
Dzień dobry
7 wrz 11:58
Bogdan:

sinα = x, α = arcsinx
cosα =
√1 − x2,
cos(arcsinx) = cosα =
√1 − x2
7 wrz 11:58
olimpijczyk: Dziękuję bardzo. Tak sobie sprawdzam i rzeczywiście z jedynki trygonometrycznej i tg α = sin α
/ cos α się świetnie tego typu równości wyprowadza. Dziękuję jeszcze raz.
7 wrz 12:48