Jedna pochodna:
kamczatka: Jedna pochodna:
y' = (x22xsinx)'
z jakiego wzoru tu należy skorzystać ?
7 wrz 10:42
sushi_gg6397228:
=f*g*h ' + f*g ' *h+ f ' *g*h
7 wrz 10:44
kamczatka: licze
7 wrz 10:46
kamczatka: = (x2)'(2xsinx) + (x2)(2xsinx)'
dobry początek ?
7 wrz 10:47
sushi_gg6397228:
f= x2
g= 2x
h= sin x
7 wrz 10:48
kamczatka: podałeś mi wzór na mnożenie ? bo według tego wzoru to mój 4 post jest
7 wrz 10:50
sushi_gg6397228:
na 3 funkcje, Twoj wzór jest na dwie, co po policzeniu pochodnej drugiego składnika−−> wyjdzie
na mój wzór o 10.44
7 wrz 10:52
kamczatka: za bardzo nie wiem jak ten Twój wzór działa bo widzę go pierwszy raz, ja zrobiłem tak:
y' = (x22xsinx)' = (x2)'(2xsinx) + (x2)(2xsinx)'
= 2x(2xsinx) + (x2)(2x(sinx)')
= 2x(2xsinx) + (x2)(2x(cosx))
7 wrz 10:54
kamczatka: i co u mnie się nie zgadza?
7 wrz 10:54
sushi_gg6397228:
policz na literkach jak o 10.47
[ f* (g*h) ] ' =
7 wrz 10:56
kamczatka: czyli początek będzie taki: ?
((x2)*2xsinx)' ?
7 wrz 10:58
kamczatka: mógłbyś napisać 1 linijkę jak to powinno być ?
7 wrz 11:00
sushi_gg6397228:
10.56 −−> było polecenie=== wykonać, w przeciwnym razie, szkoda mojego czasu
7 wrz 11:12
kamczatka: to zapisałem to przecież co podałeś o 10:56 i nie wiem co dalej
8 wrz 15:08
J:
... zauważ,że 2x*sinx ... to iloczyn dwóch funkcji .... więc : (2x*sinx)' ≠ 2x(cosx) ...
a tak policzyłeś w post: 10:54
8 wrz 15:26
lol: jak rozpiszę ten wzór na dzielenie to :
| (xln5)'(lnx) − (xln5)(lnx)' | |
| |
| (lnx)2 | |
i nie wiem co z tym (xln5)' zrobić ? x przed nawias czy ln5
8 wrz 15:40
kamczatka: czyli najpierw wzór na mnożenie rozpisać na x22x a potem na 2xsinx ?
8 wrz 15:42
J:
Post 10:54 ... pierwsza linijka dobrze ...
i dalej źle policzyłeś : (2x*sinx)' = 2x*ln2*sinx + 2x*(−cosx)
8 wrz 15:48
J: W ostatnim nawiasie oczywiście: cosx ... bez minusa
8 wrz 15:57
kamczatka: skąd te ln2 ? z jakiego to wzoru
8 wrz 16:01
kamczatka: czy to tak miało być : ?
2x*sinx + 2x*(−cosx) ?
8 wrz 16:03
jakubs: A ile wynosi (2x)' ?
8 wrz 16:04
J: ... omyłkowo wstawiłem minus... ma być: 2xln2*sinx + 2xcosx = 2x(ln2six + cosx)
8 wrz 16:07
kamczatka: dobra już mi wyszło dzięki
8 wrz 16:09