Zadanie na uzasadnienie
Damian: | | 3√ (√a)3 * a√a | |
uzasadnij że dla a>0 wartość wyrażenia |
| jest równa 1 |
| | a | |
7 wrz 10:34
sushi_gg6397228:
wzory znasz ?
7 wrz 10:35
Damian: | | 3√a√a * a√a | | 3√a3 | | a | |
= |
| = |
| = |
| =1 ? |
| | a | | a | | a | |
7 wrz 10:41
sushi_gg6397228:
tak
7 wrz 10:42
Damian:
7 wrz 10:46
5-latek : A ja sie przyczepie troche do tego
Przeciez to powinno wygladc tak
3√|a|√a*a√a wiemy dlaczego taki powinien byc zapis
dlaczego napisales 3√a√a*a√a
Jest to pytanie tylko do Damiana
7 wrz 10:59
Damian: napisałem tak, ponieważ (√a)
3 = a√a
7 wrz 11:18
5-latek : NIe przekonuje mnie to
zajmijmy sie tylko tym (√a)3=√a3= √a2*a= (ze wzoru √x2=|x|) = |a|*√a
a Ty napisales a√a dlaczego ?
Moze popatrz na zalozenie co do a
7 wrz 11:23
Damian: Szczegóły ...
7 wrz 11:34
5-latek: Wcale nie szczegoly bo jak bedziesz przyszlosci liczyl granice to sie przekonasz jakie to ma
duze znaczenie . Czesc .
7 wrz 11:37