dla jakich wartości parametru a wielomian w jest podzielny przez dwumian q
Sidor: W(x)=x3−6x−3a q(x)=x−a
7 wrz 10:28
sushi_gg6397228:
i co zaproponujesz ?
7 wrz 10:35
Sidor: Nwm właśnie W(a)=0
7 wrz 10:38
pudel:
a=9⋁a=0
7 wrz 10:42
Sidor: Mogę prosić wyjaśnienie
7 wrz 10:44
sushi_gg6397228:
10.38 jest ok− wiec teraz licz
7 wrz 10:45
5-latek : Czyli podstawiamy do W(x) za x a i przyrownujemy do zera
czekam
7 wrz 10:45
Sidor: Mi wyszły 3 rozwiązania a=0 a=3va=−3
7 wrz 10:55
sushi_gg6397228:
podstaw jeszcze raz
7 wrz 10:57
Sidor: W(a)=0
a3−6a−3a=0
a(a2−6−3)=0
a(a2−9)=0
a=0 a2=9 czyli a=3 v −3
7 wrz 11:03
sushi_gg6397228:
czyli pasują trzy rozwiązania
zawsze można podstawic i sprawdzić
7 wrz 11:11