Pochodna u=U{1}{v-p{a^2 v^2}}
Daniel_89:
oblicz u' (pochodną tego czegoś

) Dodam że wynik to:
jak krok po kroku dojść do tego ?
Źródło: Zadanie 6.83 Analiza Matematyczna cz. I W. Krasicki
10 lis 13:52
....:
pochodna ilorazu to
(ab)'=a' *b−b' *ab2
no i podstawiajac ci musi wyjsc odpowiedni wynik przy czym pierwiastek zapisz jako wyrazenie do
potegi 1\2
10 lis 16:01
Daniel_89: no właśnie w tym problem że nie wychodzi
10 lis 16:19
??: pomoze ktos
28 gru 20:24
??:
28 gru 20:37
28 gru 20:55
jo: już piszę...
28 gru 21:33
jo: | | v−√a2+v2 | | 1 | | 1 | |
|
| * |
| = |
| |
| | √a2+v2 | | (v−√a2+v2)2 | | √a2+v2(v−√a2+v2) | |
28 gru 21:40
jo: zgadza się wszystko?
28 gru 21:58
??: tak wielkie dzieki XD
28 gru 22:21
pytanie: Dlaczego w tym ostatnim co "jo" liczy jest 2v*(1/...) a nie (2v+2a)/(1/.aaa) wynikajace z
przeksztalcenia
6 sty 16:36