procenty
kalakaka: Cena towaru zmniejszyła się o 10%, następnie zmniejszyła się o 25%. Po tych zmianach cena
wynosiła 367.2 zł.Oblicz początkową cenę towaru.
ma wyjść 544zł ale jakim cudem mi wychodzi inaczej
7 wrz 09:57
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
7 wrz 10:00
daras:
7 wrz 10:04
daras: kaka jesteś pewien, że była obniżka ? a może podwyżka ?
7 wrz 10:06
daras: Treść masz dobrą i odpowiedź też, teraz policz sam.
7 wrz 10:08
kalakaka: na pewno obnizka

i nie wiem jak to policzyc
7 wrz 10:25
kalakaka: najpierw 0,9x
a potem 0,65x= 367,2
7 wrz 10:26
sushi_gg6397228:
to po co ten zapis w pierwszym poście " ale jakim cudem mi wychodzi inaczej"
7 wrz 10:26
sushi_gg6397228:
procentów sie nei dodaje
0,9x−− pierwsza obniżka
0,75* ( 0,9x) − druga obniżka
7 wrz 10:27
kalakaka: w pierwszym poscie ten zapis bo mi sie tak podobało i napisałam

aha i tak nie kapuje trudno dzieki
7 wrz 10:34
sushi_gg6397228:
weź sobie 100zł i policz kolejno obniżki
10% i 25%
a potem policz osobno 35%
zobacz na wyniki i wyciagnij wnioski
7 wrz 10:37
WueR:
Po pierwszej obnizce kolejnej dokonujemy juz majac nowa podstawe do tychze rachunkow.
Jesli poczatkowa cena wynosila 544 zlote i robimy obnizke o 10%, to mamy nowa cene:
0,9 * 544 = 489,6
Ale jesli dokonujemy drugiej obnizki po tej pierwszej, w tym przypadku o 25%, to zmniejszamy
teraz te kwote, ktora juz poprzednio zmniejszylismy, tj.:
0,75 * 489,6 = 367,2.
7 wrz 10:45
ada:
0,9*0,25*c=367,2. więc c=?
7 wrz 10:45
ada:
Poprawka
0,9*0,75*c=367,2, więc c=?
7 wrz 10:47
5-latek : Szkoda wysilkow . Ona i tak nie rozumie . . Tak sobie napisala bo sie tak podobalo jej .
Nalepiej gotowe rozwiazanie dac i bedzie ok
7 wrz 10:51
kalakaka: Dobra dzięki już rozumiem

po prostu ja to wziełam tak jak napisałma wcześniej i dlatego mi
wyszlo inaczej niz w odpowiedziach

Ps. Dziękuję tym co mi pomogli albo w jakiś sposób próbowali mi to wytłumaczyć

5− latek : skoro jesteś taki mądry to dlaczego mi nie pomogłeś chociaż wstępnie tylko
komentujesz każdy mój post

żal mi Cie
7 wrz 15:03
5-latek: Powiem CI ze niepotrzebnie jest Ci zal
Ja mam juz mature dawno za soba a TY przed soba
7 wrz 22:16
kkaa: Ja się nie chwalę a TY owszem
8 wrz 19:09