Działania na pierwiastkach
Humanistka : 225 − [ 314 + 4,(2) ]
7 wrz 08:55
sushi_gg6397228:
nie widać tutaj pierwiastkow
7 wrz 08:57
Humanistka : facepalm, jestem tak zestresowana matmą, że no właśnie.... wybacz pomyłkę
7 wrz 08:59
sushi_gg6397228:
najpierw trzeba zamienic "ułamek z okresem" na ułamek zwykły
7 wrz 09:04
Humanistka : tak już zrobiłam i mam 125 − [ 11736 + 15236 ]
7 wrz 09:06
Humanistka : tylko nie wiem czy teraz ten minus mi zmieni znaki w nawiasie czy najpierw mam sobie to
spokojnie pododawać
7 wrz 09:07
sushi_gg6397228:
po co takie duże ułamki

podaj ile wyszło przy zamianie 4,(2)−−−> na ułamek zwykly
7 wrz 09:07
Humanistka : 389
7 wrz 09:08
sushi_gg6397228:
po co zamieniać na drobne
| | 1 | | 2 | |
3 |
| + 4 |
| −−> całości nie ruszamy, zamieniamy tylko "drobne" na wspólny mianownik |
| | 4 | | 9 | |
7 wrz 09:11
Janek191:
| | 2 | | 1 | | 12 | | 13 | | 2 | |
2 |
| − [ 3 |
| + 4,(2) ] = |
| − [ |
| + 4 |
| ] = |
| | 5 | | 4 | | 5 | | 4 | | 9 | |
| | 12 | | 117 | | 152 | | 12 | | 269 | |
= |
| − [ |
| + |
| ] = |
| − |
| = ... |
| | 5 | | 36 | | 36 | | 5 | | 39 | |
7 wrz 09:12
Janek191:
Pomyłka − miało być
| | 12 | | 269 | |
... = |
| − |
| = ... |
| | 5 | | 36 | |
7 wrz 09:14
Humanistka : okej, dziękuję Wam bardzo

wyszło mi ostatecznie −5
13180 dopiero zaczynam z matmą
przygodę i wciąż jestem wobec niej malutka
7 wrz 09:17
5-latek : Janek oni sobie dadza rade bo juz wczoraj wspolpracowali
A z niej to taka humanistka nie jest jak potrafi taakie rzeczy robic jak zamiana ulamka
okresowego na zwykly
7 wrz 09:18
Janek191:
Zamiana ułamka okresowego na zwykły − to było w podstawówce w latach osiemdziesiątych
7 wrz 09:20
Humanistka : humanistka, ale mam świetną profesorkę i coś tam rozumiem
7 wrz 09:20
5-latek : I naprawde nie potrzeba takich duzych ulamkow robic
| | 1 | | 2 | | 9 | | 8 | | 17 | |
Zobacz 3 |
| +4 |
| = 3 |
| +4 |
| = 7 |
| |
| | 4 | | 9 | | 36 | | 36 | | 36 | |
| | 2 | | 72 | | 85 | |
Teraz 2 |
| −7{17}{36}= 2 |
| −7 |
| = |
| | 5 | | 180 | | 180 | |
7 wrz 09:25
5-latek : Janek ja to pamietam jeszcze . Bylo o wiele wiecej rzeczy w podstawowce

Ale czasy sie zmieniaja
7 wrz 09:27
Humanistka : okej, dzięki wielkie

przy następnych już będę się starała nie wchodzić w kosmiczne liczby,
tylko sprowadzać do mniejszych mianowników
7 wrz 09:29
Humanistka : czy mogłabym prosić jeszcze o sprawdzenie wyniku w innym przykładzie ?
7 wrz 09:31
Humanistka : 6 23* [ 8,2(12)− 512 ]
7 wrz 09:31
5-latek : Ale weszlismy koledze
sushi w parade
7 wrz 09:32
Humanistka : wyszło mi 18585594 O.o
7 wrz 09:32
Humanistka : coś czuję, że będę tu stałą uczennicą, więc każdy z kolegów będzie po pewnym czasie miał mnie
dosyć
7 wrz 09:33
sushi_gg6397228:
po kolei
najpierw zamiana 8,2(12)−−−>
7 wrz 09:39
5-latek : To pokaz obliczenia a kolega sushi CI sprawdzi
Ja ten swoj post z 9:25 napisalem dlatego bo zauwazylem ze go nie ma na forum i pomyslalem ze
go nie bedzie juz
7 wrz 09:39
Janek191:
Mnie wyszło co innego, ale może się pomyliłem
7 wrz 09:39
Humanistka : Sushi 8 2199
7 wrz 09:41
Humanistka : Janek, myślę, że bardziej prawdopodobne, że ja coś pokręciłam ehhh
7 wrz 09:42
sushi_gg6397228:
| | 7 | |
mozna skrócić przez "3" −−> |
| |
| | 33 | |
chociaż dziwnie ten okres jest rozpisany
7 wrz 09:45
Humanistka : no tak, rzeczywiście

w takim razie wynik to 18
17198 ?
7 wrz 09:51
sushi_gg6397228:
ile wyszlo z nawiasu
7 wrz 09:52
Humanistka : 17966
7 wrz 09:53
Humanistka : w mianowniku jest 66
7 wrz 09:53
sushi_gg6397228:
teraz zamieniamy ułamek przed nawiasem
7 wrz 09:54
Humanistka : tak, to będzie 203
7 wrz 09:55
sushi_gg6397228:
skracamy "20" z "66" i dostajemy ...
7 wrz 09:56
daras: @
5−latek humanista to człowiek światły, znający się nie tylko na matematyce i poezji
greckiej, przykładający wagę do racjonalnego myślenia a nie to co się zwykło ostatnimi czasy
uważać za "humanistę" czyli umiejącego tylko czytać i pisać a nie liczyć i myśleć

polecam:
http://demotywatory.pl/3808518
7 wrz 09:58
daras: Wniosek: humanistki wstają w niedzielę przed 9
7 wrz 09:59
Humanistka : aaaaaa no tak, jeejku jaka ja jestem roztrzepana

czyli
179099
7 wrz 09:59
sushi_gg6397228:
i wynik ostateczny to ....
7 wrz 10:00
Humanistka : 18 899
7 wrz 10:02
Humanistka : dziękuję!

nie za podanie wyniku, ale piękne wytłumaczenie problemu
7 wrz 10:02
sushi_gg6397228:
bingo

to teraz przepisz to 10 razy od poczatku do końca
7 wrz 10:03
Humanistka : Daras, owszem, aczkolwiek bliższa jest mu poezja, muzyka, historia <3 , niż nauki ścisłe jak
fizyka.. Do matematyki mam ogromny szacunek
7 wrz 10:04
Humanistka : tak robiłam z zadaniami typu " wykaż "

teraz to też musi się sprawdzić, chcę śmigać z
matemtyką na maturzeee !
7 wrz 10:05
Humanistka : dzięki bardzooo !
7 wrz 10:06
5-latek : Czesc
daras
czyli nasza kolezanka
Humanistka pragnie miec100% .
Cieszy mnie to bardzo
Humanistko wlasnie trafilas na fizyka
darasa
7 wrz 10:13
Humanistka : Bardzo mi na tym zależy, wiem, że pracy duuużo będę musiała w to włozyć, ale jestem
zdeterminowana, byłam przez tydzień na fakultecie humanistycznym i... no cóż.. ludzi z pasją
było tam niewielu, większość raczej typ " ide na humana, bo nie chce mi się uczyć " xD
wykładający przedmioty też nie można powiedzieć, że nastawieni na przekazanie pełnej wiedzy...
w takiej atmosferze stwierdziłam, że nie nauczę się tam więcej niż wiem. Dodatkowo rozmowa z
profesorką od matematyki uświadomiła mi już całkowicie, że praca prawnika w dzisiejszym
świecie to szukanie znajomości i układy...

dlatego zmianiłam fakultet i teraz nadrabiam
matematykę

i stwierdzam, że pociąga mnie to bardziej niż gramatyka haha
7 wrz 10:22
Humanistka : oooo w takim razie bardzo mi miło, może przekonasz mnie, że fizykę da się zrozumieć, bo do tej
pory miała nauczycieli, którzy mnie nie przekonali
7 wrz 10:22
sushi_gg6397228:
w końcu to "królowa nauk"
7 wrz 10:24
Humanistka : dokładnie, jak historię cenię za to, że pozwala zrozumieć dziś, tak wobec matematyki zachowuję
pokorę, bo jest naprawdę magiczna..
7 wrz 10:28
5-latek : Jeszcze MQ to fizyk
7 wrz 10:30
Janek191:
Mnie też wyszło 18
899 
Spadam − czas jechać na sumę na 11
00
Ciekawy jestem czy młodzi wiedzą co to jest suma ?
7 wrz 10:39
Humanistka : owszem, sama wróciłam z tzw. " sumy "
7 wrz 13:14
daras: fakultet humanistyczny to strata czasu, polecam mat−fiz tam też sa ludzie którzy znają się na
literaturze i historii
7 wrz 20:40