Oblicz część pola koła o wierzchołku na trójkącie
Grzegorz: Dany jest trójkąt równoboczny o boku 2 cm. Narysowano okręgi o środkach w wierzchołkach tego
trójkąta i promieniu 1 cm. Oblicz pole części trójkąta ograniczoną łukami tych okręgów (do
0,01).
Odp: 0,16 cm. Ale nie wiem jak to obliczyć.
Liczę tak. Pole koła to: πr2 = 3,14 * 1 cm = 3,14 cm2.
Trójkąt równoboczny ma każdy kąt 60 stopni. Ponieważ środek koła jest na wierzchołku, to całe
pole trójkąta, ograniczone łukiem pokrywa się z częścią koła, w oparciu o kąt wpisany na
wierzchołku o 60 stopniach. Kąt 60 stopnia to 1/6 całego koła (poprzez 60/360 = 1/6), zatem w
mojej ocenie 1/6 pola koła pokrywa trójkąt. Czyli 1/6 * 3.14 = 0,73 cm2, ale to jest wynik za
duży nawet na 3 łuki...
7 wrz 00:02
sushi_gg6397228:
zrób rysunek
7 wrz 00:10
Eta:
P= P(Δrównobocznego) − 3*P(wycinka koła)
| | 1 | |
PΔ=....= √3 Pw= |
| πr2 , r=1 |
| | 6 | |
P= ............ ≈ 0,16
7 wrz 00:16
Grzegorz: Nie wiem, ale mimo podanego wzoru coś mi nie wychodzi.
Pole trójkąta =
√3 = 1,44
| | 1 | |
Pw= |
| πr2 = 0,16 * 3,14 * 12 = 0,52 cm2 |
| | 6 | |
3*P = 1,56
P= P(Δrównobocznego) − 3*P(wycinka koła) = 1,44 − 1,56
Co pomieszałem?
7 wrz 00:40
Eta:
√3≈ 1.73
7 wrz 00:54
Eta:
| | 1 | |
3*Pw= 3* |
| π= 0,5*3,14≈1,57 |
| | 6 | |
1,73−1,57=...........
7 wrz 00:57
Grzegorz: Dziękuję, uprzejmie. Dobrej nocy.
7 wrz 01:17