er
kamczatka: Pochodna:
| | x | |
y' = (5x/lnx)' = (ex/lnx5)' = (ex/lnx5 * ( |
| *5)' = |
| | lnx | |
| | x | | x | |
ex/lnx5 * ( |
| ')(5) + ( |
| )(5)' |
| | lnx | | lnx | |
i nie wiem co dalej z tym U({x}{lnx})'
6 wrz 23:43
MQ: Ale to jest źle.
Powinno być:
| | x*ln5 | | x | |
(5x/lnx)'=(eln5*x/lnx)'=eln5*x/lnx*( |
| )'=5x/lnx*ln5*( |
| )' |
| | lnx | | lnx | |
7 wrz 00:27
MQ: Za wcześni mi się kliknęło.
zwykła pochodna ilorazu funkcji
7 wrz 00:30
kamczatka: czemu (eln5*x/lnx)'
skąd te pierwsze ln5 ? jak przecież jest 5x/lnx i tylko ln jest w mianowniku
7 wrz 10:40
kamczatka: ?
8 wrz 15:07
J:
Niech a = x/lnx ..... 5a = (eln5)a = eln5a
8 wrz 15:13
lol: | | x*ln5 | |
( |
| )' ze wzoru na dzielenie trzeba skorzystać ? |
| | lnx | |
8 wrz 15:34
J:
| | x | |
tak ... stałą: ln5 możesz wyciągnąc przed nawias ... ln5( |
| )' |
| | lnx | |
8 wrz 15:35
lol: jak rozpiszę ten wzór na dzielenie to :
| (xln5)'(lnx) − (xln5)(lnx)' | |
| |
| (lnx)2 | |
i nie wiem co z tym (xln5)' zrobić ? x przed nawias czy ln5
8 wrz 15:41
J:
| | x | | | | lnx − 1 | |
ln5( |
| )' = ln5* |
| = ln5* |
| |
| | lnx | | ln2x | | ln2x | |
8 wrz 15:51
kamczatka: ok dzięki
8 wrz 15:52
kamczatka: a jeszcze gdzie e się skróciło ?
8 wrz 15:55
J:
Nigdzie się nie skróciło ... ostateczna pochodna jest w post: 00:27 ..tylko na końcu trzeba
dopisać wynik z postu 15:51 ( MQ za szybko kliknął "wyślij" i nie dopisał ...)
8 wrz 16:04