sprowadzanie do jednej potęgi
Humanistka :
6 wrz 23:09
sushi_gg6397228:
wzory znasz ?
6 wrz 23:11
Humanistka : znam ale nie wiem jak to uprościć

heeeeelp!
6 wrz 23:12
5-latek : Sprowadz to do potegi o podstawie 2 .
6 wrz 23:12
sushi_gg6397228:
to po kolei
4=2....
6 wrz 23:12
Humanistka : okej, mam wszystkie podstawy 2
6 wrz 23:16
Humanistka : czy teraz moge poskracać np 23 z 26 ?
6 wrz 23:16
5-latek : Nie bede sie wcinal koledze sushi skoro z Toba pracuje ale fakt troche mozna skrocic
6 wrz 23:17
Humanistka : byłabym bardzo wdzięczna za pomoc i jednak " wcięcie "
6 wrz 23:19
sushi_gg6397228:
zapisz jakie masz liczby
6 wrz 23:19
Humanistka : mam coś takiego
22√2 * 26 * 23√2
6 wrz 23:20
5-latek : Jednak nie zrbie tego
6 wrz 23:20
Humanistka : a w mianowniku 23 * 2 3√4 *27
6 wrz 23:21
Humanistka : a kolega sushi ?
6 wrz 23:21
Humanistka : naprawde bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc :3
6 wrz 23:21
sushi_gg6397228:
√2= 2.....
6 wrz 23:23
Humanistka : 1/2 ? <pełna nadziei >
6 wrz 23:24
sushi_gg6397228:
bingo
3√2=2...
6 wrz 23:25
Humanistka : 2/3 ? < coraz bliżej szczęścia>
6 wrz 23:26
sushi_gg6397228:
pudło
ta liczba pasuje do 3√4
6 wrz 23:27
Humanistka : so closeeee.... czyli
3√2 = 2= 3/2 ? a może 1/3 ?
6 wrz 23:29
Humanistka : tak, 2 1/3 !
6 wrz 23:30
Humanistka : 2 do 1/3
6 wrz 23:31
sushi_gg6397228:
3√2=21/3
więc teraz rozpisz od poczatku przyklad oraz zamiane
6 wrz 23:31
Humanistka : czyli to będzie 22 √2 * 26 * 2 3√2
w mianowniku 23 * 2 3√4 * 27
6 wrz 23:33
sushi_gg6397228:
ustalilismy, ze pierwiastki zamieniamy na potege
6 wrz 23:34
Humanistka : i potem to = 22*20,5* 20.5 * 26 * 2 * 21/3
w mianowniku 23 * 2 * 22/3 * 2 7
6 wrz 23:35
Humanistka : proszę prosze powiedz, że nie pomyliłam nic po drodze
6 wrz 23:38
sushi_gg6397228:
| 22 * 21/2* 26* 21* 21/3 | |
| = |
| 23* 21* 22/3 * 27 | |
6 wrz 23:38
6 wrz 23:39
Humanistka : teraz mogę skracać, prawda, miszczu ?
6 wrz 23:39
sushi_gg6397228:
tak
ile mamy całych dwójek w liczniku, a ile w mianowniku ?
6 wrz 23:42
5-latek : Piszse sie mistrz wiec mistrzu
6 wrz 23:42
Humanistka : w liczniku 29 * 2 1/2 * 21/3
6 wrz 23:43
Humanistka : w mianowniku 211 * 22/3
6 wrz 23:43
Humanistka : 5−latek wiem wiem −.−
6 wrz 23:44
sushi_gg6397228:
to teraz skracamy − tylko te co mają całkowite wykładniki potegi
6 wrz 23:44
Humanistka : okej, więc mam 21/2 * 21/3 w liczniku i 22* 2 2/3 w mianowniku
6 wrz 23:46
sushi_gg6397228:
| 22 * 21/2* 26* 21* 21/3 | |
| = |
| 23* 21* 22/3 * 27 | |
| 21/2* 21/3 | |
| =. teraz zostaje zabawa z dodawaniem i odejmowaniem na |
| 22* 22/3 | |
ułamkach zwykłych
6 wrz 23:48
Humanistka : okej, dziękuję Ci bardzoooo bardzooooo bardzoooooo !

świetnie tłumaczysz !
6 wrz 23:50
Humanistka : jeszcze się upewnię, wyszło 2−11/6 ?
6 wrz 23:52
sushi_gg6397228:
na zdrowie

też mi tyle wyszło
6 wrz 23:57
Humanistka : ufffffffff

dzięki
7 wrz 08:48
daras: @
5−latek nie znasz sie miszczu jest bardziej kolokwialne
7 wrz 09:50
daras: Wniosek: humanistki idą spać przed północą.
7 wrz 09:51
Humanistka : Humanistki są fajne! A jak się uczą matmy rozszerzonej to po północy

!
7 wrz 09:52
sushi_gg6397228:
to czekamy na fotkę i sami ocenimy
7 wrz 09:54
Humanistka : hahahaa
7 wrz 09:58
5-latek : A czy humanistki ucza sie matematyki roszsrzonej po polnocy moze wierszsem a moze
7 wrz 10:20
7 wrz 10:29
5-latek : No tak bo np w Rosji maja inne tory −szersze

A jak ladna dziewczyna to tez jest na czym oko zawiesic zwlaszca ja ma sie te 5−lat
7 wrz 10:34
sushi_gg6397228:
do setki
7 wrz 10:40