macierz
kasia: Metodą przekształceń elementarnych rozwiązać układ równań. Prośba o sprawdzenie.
x + 2y − z − t = 0
x + y + z + 3t = 2
3x + 5y − z +t = 3
"Schodkując" wiersze otrzymałam taką macierz
x y z t |
1 2 −1 −1 | 0
0 −1 2 4 | 2
0 0 0 0 | 1
Co w efekcie oznacza, że układ jest sprzeczny i nie ma rozwiązań. Czy właściwie rozwiązałem te
zadanie? Proszę o potwierdzenie.
6 wrz 22:56
PW: A jak uzyskałaś same zera w trzecim wierszu?
6 wrz 23:43
kasia: Najpierw pomnożyłam pierwszy wiersz z drugim (przez −1) oraz pierwszy z trzecim (przez −3).
Uzyskałam macierz
1 2 −1 −1 0
0 −1 2 4 2
0 −1 2 4 3
Teraz pomnożyłam drugi wiersz z trzecim (przez −1) i w ten sposób uzyskałam macierz, o którą
się pytasz
7 wrz 00:54
kasia: Pomoże mi ktoś?
7 wrz 17:25
PW: Przecież już napisałaś. Wystarczy podsumować powołując się na twierdzenia Kroneckera−Capellego
(opowiedzieć o rzędach macierzy).
7 wrz 17:31
sushi_gg6397228:
zauważ, że jak "1" pomnożysz przez dwa i dodasz do "2" to dostaniesz "3" (po "x, y,z,t") z
innym wyrazem wolnym
7 wrz 17:32