Zadanie z trygonometrii
Neyo: Trygonometria
(cos x)2 = cos x * sin 3x
6 wrz 22:41
Mila:
(cos x)
2 = cos x * sin 3x
(cos x)
2 −cos x * sin 3x=0
cosx*(cosx−sin(3x))=0⇔
cosx=0 lub cosx−sin(3x)=0
| | π | | π | |
x= |
| +kπ lub sin( |
| −x)−sin(3x)=0 |
| | 2 | | 2 | |
============
| | π | | π | | π | |
cos( |
| +x)=0 lub sin( |
| −2x)=0⇔sin(2x− |
| )=0 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
dokończ
6 wrz 23:08
pigor: ... ,
... ⇔ cos
2x−cosxsin3x= 0 ⇔ cosx(cosx−sin3x)= 0 ⇔
⇔ cosx=0 v cosx−sin3x=0 ⇔
x=12π+kπ v sin(
12π+x)+sin3x=0 ⇔
⇔
x= 12π(1+2k) v 2sin(
14π+2x) cos(
14π−
12x) =0 itd.
6 wrz 23:08