fsd
kamczatka: Oblicz pochodną funkcji:
| | 2x | | 2x | |
y' = (4 − arctg |
| )' = (4)' − (arctg |
| )' |
| | 1+x | | 1 + x | |
| | 1 | |
= |
| * U{(2x)'(1 + x) − (2x)(1 + x)'}{(1 + x)2 |
| | | |
| | 2x | | 2 | |
= U{2 + 2x − 2x}{( |
| )2 + 1*(1 + x)2 = |
| |
| | 1 + x | | 9x2 | |
co zrobiłem źle ?
6 wrz 22:23
john2: Nie wiem, czy widzę, ale chyba źle mianownik potem wymnożyłeś.
6 wrz 22:32
kamczatka: zaraz jeszcze raz napiszę bo coś źle zapisałem pogubiłem
6 wrz 22:34
kamczatka: od 3 linijki:
| | 1 | | 2(1 + x) − (2x)[(1)' + (x)'] | |
− |
| * |
| |
| | | | (1 + x)2 | |
i w zasadzie nie wiem jak dalej
6 wrz 22:42
john2: pomnóż cały mianownik pierwszego ułamka przez (1+x)2, a nie tylko liczbę 1
6 wrz 22:44
john2: | | (2x)2 | |
w mianowniku będzie |
| * (1+x)2 + 1*(1+x)2 |
| | (1+x)2 | |
6 wrz 22:46
kamczatka: a ską te po 1 (1+x)2 ?
6 wrz 22:48
kamczatka: znaczy przed 1 skąd te (1+x)2
6 wrz 22:48
john2: jak mnożysz ułamek przez ułamek, to mnożysz cały licznik przez cały licznik i cały mianownik
przez cały mianownik, np:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| = |
| = |
| = |
| 4 | | 2 + √3 | | 4*(2 + √3) | | 4*2 + 4* √3 | |
6 wrz 22:53
kamczatka: ale mi np. w mianowniku wyszło:
| | 2x | | 2x | |
( |
| )2 +1(1+x)2 , a tobie : ( |
| )2 * (1+x)2 +1(1+x)2 |
| | 1 + x | | 1 + x | |
i nie wiem skąd te (1+x)
2 po ułamku się wzięło ?
6 wrz 23:03
john2: bo pomnożyłem cały mianownik, tzn. oba składniki mianownika przez (1+x)
2:
| −2 | |
| = |
| | 2x | | [( |
| )2 + 1] * (1+x)2 | | | 1+x | |
| |
| −2 | |
| = |
| | 2x | | ( |
| )2 * (1+x)2 + 1 * (1+x)2 | | | 1+x | |
| |
w przykładzie, który podałem, liczba 4 to takie (1+x)
2
6 wrz 23:12
kamczatka: a dobra już rozumiem dzięki
6 wrz 23:15