Oblicz całkę
madziona: ∫(x(π−1))*((x(π))−2)*(e(xπ))dx
6 wrz 22:09
sushi_gg6397228:
tego nie da sie przeczytac
6 wrz 22:12
madziona: ∫ (xπ−1)*(xπ−2)*(exπ)dx
6 wrz 22:53
sushi_gg6397228:
t=xπ
6 wrz 23:03
madziona: Tak, tak oczywiście. Nie rozumiem etapu po podstawieniu − wolfram alpha pokazał mi ze dalej i
dzie tak:
podstawiamy u = x
π i du = π x
π−1 dx:
= 1/π ∫e
u*u
−1+1/pi+(2 pi−1)/π du − 2 ∫ e
xπ x
π−1 dx
Nie rozumiem skąd ta skomplikowana potęga przy u w pierwszej całce
6 wrz 23:20
sushi_gg6397228:
trzeba przyjrzeć sie "liczbom i literkom"
na pierwszy rzut oka, nic nie widać
jak się zgłębisz, to zauważysz , ze "exπ " i "xπ−1 " −−> stąd nasuwa się tylko takie
podstawienie
t= xπ
6 wrz 23:22
madziona: Jak najbardziej to rozumiem − nie zgadza mi się tylko ta potęga przy u po podstawieniu.
6 wrz 23:25
sushi_gg6397228:
najpierw zrób podstawienie
t= xπ,
dt=.... dx
∫ .... dx= ∫ ...... dt
6 wrz 23:26
madziona: dt = π*xπ−1
1/π dt = xπ−1
i jak dla mnie to
1/π∫ et*tdt
6 wrz 23:30
sushi_gg6397228:
tam powinno być
6 wrz 23:32
madziona: czyli wolfram alpha rozwiązał źle?
6 wrz 23:36
sushi_gg6397228:
policz sobie wykładnik w pierwszej liczbie
raz piszesz "pi" a raz "π"−−> i się rozlewa ....
6 wrz 23:41
madziona: To zacznę jeszcze raz
Całka ∫(xπ−1)*(xπ)*(exπ)dx
Podstawienie: t = xπ, dt =π*xπ−1 dx => 1/π dt = xπ−1
1/π∫et * tdt
Zgadza się?
7 wrz 12:39