wzory skróconego mnożenia
zagubiona: Wartość wyrażenia
2√3−1−
2√3+1 jest równa...
(obie jedynki mają być również w mianowniku)
Wydaje mi się że chodzi tu o wzór skróconego mnożenia tylko nie mogę wpaść jak go zastosować
6 wrz 21:26
5-latek : Usun niewymiernosc z mianownikow
6 wrz 21:29
Metis: Sprowadź do wspólnego mianownika
6 wrz 21:29
zagubiona: Czyli to będzie tak? 2√3+22 − 2√3−22 = tu wyłączam 2 przed nawias i skracam =
√3+1−√3+1=2
Czy to jest dobry wynik?
6 wrz 21:42
5-latek : Zapisz moze najpierw porzadnie jak to wyrazenie ma wygladac bo nie ma zamiaru sie domylac
6 wrz 21:51
6 wrz 21:56
5-latek : Sprowadzamy do wspolnego mianownika
| 2(√3+1)−2(√3−1) | |
| = licznik policz a w mianowniku widzisz wzor |
| (√3−1)(√3+1) | |
skroconego mnozenia (a−b)(a+b)=a
2−b
2?
6 wrz 22:02
zagubiona: czyli według ciebie ostateczny wynik to 4? bo ja w odp mam −2√3 , 2√3 , −2 lub 2
6 wrz 22:49
Metis: | 2 | | 2 | | 2(√3+1−[2([√3−1] | |
| − |
| = |
| = |
| √3−1 | | √3+1 | | (√3−1)(√3+1) | |
| | 2√3+2 −[2√3 −2] | | 2√3+2 −2√3 +2 | | 4 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
=
2
6 wrz 23:33