Obliczyć całkę (podstawieniem)
Kocham_całki: ∫lnx−2xdx
6 wrz 21:18
sushi_gg6397228:
t= ln x
6 wrz 21:23
Kocham_całki: zrobiłam tak i ale wychodzi mi zły wynik. mógłby ktoś krok po kroku? proszę
6 wrz 21:28
sushi_gg6397228:
pokaz, jak liczysz
6 wrz 21:34
Kocham_całki: ∫lnx − 2xdx
t=lnx dt=1x
∫(t−2)dt = ∫tdt − ∫2dt
6 wrz 21:40
sushi_gg6397228:
i to masz teraz prościutkie calki do liczenia
6 wrz 21:58
Kocham_całki: no tak, ale mi wychodzi, 12ln2x − 2x + C a w rozwiązaniach jest 12(lnx − 2)2 + C i
nie wiem skąd ten błąd chyba że jest źle w rozwiązaniach
6 wrz 22:01
ICSP: Przecież to jest to samo
6 wrz 22:05
sushi_gg6397228:
bo podstawili t= ln x −2
6 wrz 22:05
pigor: ..., bo robili tak jak ja lubię, a więc :
| | dx | | lnx−2 | |
lnx−2= t ⇒ |
| = dt ⇒ ∫ |
| dx= ∫tdt = 12t 2+C= 12(ln−2)2+C.  |
| | x | | x | |
6 wrz 22:07
Kocham_całki: noo okej ale to znaczy że to pierwsze podstawienie jest złe? bo nie ogarniam o tej porze już
6 wrz 22:12
ICSP: Obydwa wynika są poprawne
6 wrz 22:12
Kocham_całki: no dobra ok dzięki wielki
6 wrz 22:14