sprawdzenie
hehehe:

wartosc funkcji trygonometrycznej kąta 300 stopni , czy rysunek i dzialania sa dobrze zrobione?
r= 3
√2
sinα = 3/ 3
√2 =
√2
cosα= −3/ 3
√2 = −
√2 / 2
tgα= 3/−3 = −1
ctgα= −3/3= −1
6 wrz 19:42
5-latek : Wszystko zle .
Taki rysunek robisz gdy masz dany punkt i i dla tego punktu liczysz promien wodzacy r i
wartosci funkcji .
na rysunku masz przeciez x=3 i y=−3 a nie odwrotnie .
Teraz ten wierszyk i zobacz na wartosci tych funkcji
Wartosc funkcji trygonometrycznychkąta 300 stopni liczysz ze wzorow redukcyjnych
Wiec zobacz na te wzory do ksiazki
6 wrz 20:02
6 wrz 20:09
hehehe: ogarnalem dzieki

sin = −
√3/2
cos= 1/2
tg= −
√3
ctg= −
√3/3
teraz chyba dobrze
6 wrz 20:16
5-latek : Pewnie tak bo sin jest OK
6 wrz 20:19