Rozkład wielomianu na czynniki
Emen: Cześć.
Proszę o rozłożenie poniższego wielomianu na czynniki. Nie chodzi mi o to, że tego w
jakikolwiek sposób nie rozumiem. Chcę po prostu sprawdzić z kimś wynik, ponieważ gdy próbuję
przejść z postaci iloczynowej do ogólnej, to wychodzi mi zupełnie inny wynik.
w(x)=2x5−4x4+x3
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
6 wrz 19:30
Saizou : to pokaż swoje próby
6 wrz 19:32
5-latek : Moze na poczatek wylacz 3 przed nawias
6 wrz 19:35
5-latek : oczywiscie x3
6 wrz 19:36
katB: | | √2 | | √2 | |
2x5−4x4+x3 = x3(2x2−4x+1) = x3(x − [1− |
| ] (x − [1− |
| ] ) |
| | 2 | | 2 | |
6 wrz 19:41
Emen: Już się robi.
Rozkładałam to do postaci iloczynowej tak, jak to pokazali w książce, czyli delta i te sprawy,
więc:
w(x)=2x5−4x4+x3=x3(2x2−4x+1),
z czego Δ=8, a miejsca zerowe to x1=2−√2 i x2=2+√2.
Następnie sprawdzam wynik z podanym przeze mnie przykładem, tj.
x3(x−(2−√2)(x−(2+√2),
z działania którego wychodzą mi wyniki zupełnie różne od oryginału, których już nie zacytuję,
bo to by było jednak bezsensowne.
6 wrz 19:42
Serum: jeszcze 2 przed x3
6 wrz 19:43
Emen: Właśnie zauważyłam swój błąd wmiejscach zerowych, Saizou, więc x1=1−1/2√2, x2=1−1/2√2.
6 wrz 19:45
Serum: Emen , źle :
x = −b −√Δ2a
6 wrz 19:45
Emen: I jak przekształcić to na czynniki, by po przeliczeniu do postaci ogólnej było takie samo, tak
ten przykład?
6 wrz 19:53