podzielność
siódemka: jak wykazać że liczba 7
50+7
48 jest podzielna przez 350? bo zupełnie nie mam pojęcia jak to
zrobić..
6 wrz 19:06
siódemka: 750+748 *
6 wrz 19:06
52: 750+748=747(73+7)=747*350
6 wrz 19:18
Kacper: =748(49+1)=350*747=350*k, k∊C
c.n.u
6 wrz 19:19
siódemka: oooo dziękuję bardzo
6 wrz 19:23
siódemka: a może wiecie jak zrobić takie zadanie...?
uzasadnij jeżeli:
a należy do liczb rzeczywistych i jest różna od zera
a + 1/a jest l. całkowitą
to:
a2 + 1a2 jest l. całkowitą
6 wrz 19:26
siódemka: a2 + 1/a2
6 wrz 19:26
52: k∊C
Ja bym to tak zrobił
jeśli k∊C to k
2∊C to (k
2−2)∊C
6 wrz 19:30
siódemka: a skąd wzięla Ci się druga linijka?
6 wrz 19:36
52: stronami na kwadratu, więc
(a+b)2=a2+2ab+b2
6 wrz 19:38
siódemka: aaaa już rozumiem

a to to tak można zapisać tak?
6 wrz 19:39
siódemka: a może wiesz jak takie zrobić...?
wykres funkcji kwadrtowej przecina osie w punktach a(0,4) b(−1,0) c(2,0). zapisz wzor funkcji w
postaci iloczynowej.
a ja nawet nie wiem jak zrobić z tego jakikolwiek wzor...
6 wrz 19:51
52: Punkty B i C wskazują miejsca zerowe funkcji, więc możemy ustalić
f(x)=a(x+1)(x−2)
Musimy obliczyć jeszcze a
zatem wstawiam punkt A(0,4) do wzoru naszej funkcji
4=a(0+1)(0−2)
4=a*1*(−2)
4=−2a
a=−2
zatem wzór naszej funkcji
f(x)=−2(x+1)(x−2)
Wg mnie tak to powinno wyglądać
6 wrz 19:56
siódemka: a mając funkcję f(x) = x2−x+c
jak mam ustalić miejsce zerowe?
bo mam do wyboru: 0, 1/4, 1/2, 1
6 wrz 20:00
52: Jeśli ma mieć
jedno miejsce zerowe to
Δ=0 więc
b
2−4ac=0
W naszym przypadku a=1 b=−1
(−1)
2−4*1*c=0
1−4c=0
4c=1
zatem
Tylko o co Cię pytają, o miejsce zerowe tej funkcji czy o wyliczenie
c ?
6 wrz 20:04
siódemka: o wyliczenie c
6 wrz 20:07
siódemka: ale już wiem że c będzie 1/4
6 wrz 20:08
siódemka: a np. jak mam zadanie by obliczyć czy funkcja jest stała f(x) = (2k−5)x−4
k=−5
k=−2,5
k=5
k=2,5
i jak podstawię sobie to wychodzi tak:
15x−4
−10x−4
x−4
5x−4
i która z nich jest stała?
6 wrz 20:11
Maslanek: Żadna
6 wrz 20:11
siódemka: bo jak jest stala to jest np. y=3... a tu tak nie ma bo jest ten x ...
6 wrz 20:12
siódemka: to co mam zrobić z tym zadaniem?

skoro żadna...
6 wrz 20:12
52: Funkcja jest stała gdy a=0 dla funkcji f(x)=ax+b
zatem
2k−5=0
2k=5
6 wrz 20:13
siódemka: aaa w ten sposób

alei tak najbardziej podobal mi się wynik x−4 wiec bylam przy tej samej
odpowiedzi
6 wrz 20:17
siódemka: a już ostatnie mam którego nie umiem...
f(x)= 4x. wobec tego liczna f(−1,5) jest rowna:
−8
−6
0,125
0,25
6 wrz 20:18
52: Bo jeśli a=0
to wówczas z funkcji f(x)=ax+b zostanie nam f(x)=b i tu wyjdzie b=−4 i to jest funkcja stała
6 wrz 20:19
siódemka: to będzie −6? bo podnoszę 4 do −1,5?
6 wrz 20:19
siódemka: nie... inaczej będzie
6 wrz 20:21
siódemka: to będzie 4 do −3/2. czyli pierwiastek kwadratowy z 4 podniesiony do −3. czyli będzie 2 do −3.
czyli −8. tak?
6 wrz 20:21
siódemka: niee. nie −8.będzie 0,125. bo odwaracmy
6 wrz 20:22
52: f(x)=4
x
f(−1,5)=4
−1,5
f(−1,5)=4
−3/2
f(−1,5)=2
−3
f(−1,5)=8
−1
6 wrz 20:22
siódemka: baaardzo Ci dziękuję

uratowałeś/uratowałaś mi życie
6 wrz 20:24
52: ...eś ;
Nie ma sprawy
6 wrz 20:26
siódemka: a dowiem się chociaż jak mój wybawiciel ma na imię?
6 wrz 20:39
52: hahahahaha

"Wielbiciel"....
Mam na imię Kamil
6 wrz 22:01
5-latek : Kamil . masz wielbicielke . Post 20:17
6 wrz 22:05
52: Wielbicielki mi nie potrzeba. Ja nie z tych....
6 wrz 22:10
siódemka: więc mój WYBAWICIEL (nie WIELBICIEL

) Kamil, chyba źle przeczytał
7 wrz 13:19
52: No ładnie, muszę iść do "zerówki", bo czytać nie umiem
7 wrz 17:47
siódemka: ooj nie jest na pewno tak źle

nie popadajmy w paranoję
7 wrz 18:29