oblicz współczynniki b i c
patty: Oblicz współczynniki b i c trójmianu kwadratowego y=2x2 + bx + c , którego pierwiastkami są
liczby 2 i −5.
Wiem że trzeba korzystać ze wzoru, ale nie wiem co dalej po podstawieniu jeśli ktoś pomoże będe
bardzo wdzięczna.
6 wrz 18:41
5-latek : Jesli masz podane pierwiastki rownania kwadratowego to znaczy ze masz skorzystac z postaci
iloczynowej czyli
y=a(x−x1)(x−x2)
Masz podane pierwiastki x1=2 i x2=−5
wspolczynnik a masz dany bo przy x2 stoi 2
wiec korzystamy z tej postaci i podstawiamy nasze dane
y=2(x−2)(x−(−5)
y=2(x−2)(x+5) teraz to tylko wymnoz i bedziesz miala postac ogolna czyli ta o ktora mam
chodzi
6 wrz 18:56