miejsce zerowe funkcj
miś: funkcja f(x)=x2−x+c ma jedno miejsce zerowe gdy:
c=0
c=1/2
c=1/4
c=1
6 wrz 18:35
john2: funkcja kwadratowa ma jedno miejsce zerowe, gdy Δ = 0, więc rozwiąż to równanie:
b2 − 4ac = 0
6 wrz 19:56
miś: ale mam sobie wybrać dowolne c wtedy?
6 wrz 20:04
j: nie
funkcja kwadratowa jest określona jako f(x) = Ax2 + Bx + C
i podstaw do wzoru Δ = B2 − 4AC
przyrównaj Δ=0 i rozwiąż
6 wrz 20:05
5-latek : Nie dowolne masz rozwiazac rownanie b2−4a*c=0
czyli (−1)2−4*1*c=0 i wylicz z tego c
6 wrz 20:07
6 wrz 20:42