parabola :(
maluch: prosta o równaniu y=3 ma dokładnie jeden wspólny punkt z parabolą o równaniu:
y=−2(x+3)2−4
y=2(x−3)2+4
y=2(x+4)2−3
y=2(x−4)2+3
6 wrz 18:33
5-latek :

Najlepiej wrzucic zadanie zamiast probowac cos samemu
czy tak trudno narysowac ta prosta i kazdza parabole z osobna i zobaczyc ktora ma jeden punkt
wspolny z prosta y=3
Albo zauwazyc ze np y=2(x+3)
2−4 zeby narysowac ta funkcje to nalezy narysowac y=2x
2 i
przesunac ja o wektor [−3,−4]
czy ta funkcja bedzie miala dokladnie jeden punkt wspolny z ta prosta ?
Pozoostale tak samo analizuj
6 wrz 18:50
Janek191:

Wykres funkcji y = 2*( x − 4)
2 + 3 ma wierzchołek W = ( 4; 3) i ramiona skierowane
do góry,bo a = 2 > 0
7 wrz 07:58