mały problem z wyrazem wolnym
ewq: mam funkcję, wyraz wolny b=0 w tym przypadku
b=m2−2m−3=0
jak wyznaczyć parametr m bez wyliczania delty? (ma wyjść m=−1)
z góry dziękuję za pomoc
6 wrz 18:00
52: m2−2m−3=0
(m−3)(m+1)=0
m=3 v m=−1
6 wrz 18:04
ewq: dziękuję!
6 wrz 18:07
5-latek : Czesc
52 
NIe wiadomo co to za belkot , Co to znaczy mam funkcje , Jaka funkcje (ja sie domyslam ) ale
ktos moze nie . Pisze ze ma byc m=−1 a tu wychodzi m=−1 lub m=3 Nie wiadomo dlaczego m−3 to
rozwiaznie odpada
Ciekawy tez jestem czy naprawde wie jak to mozma rozlozyc bez delty ?
6 wrz 18:14
52: Witaj 5−latek właśnie też nie zrozumiałem zbytnio tego "tekstu", ale pomyślałem że może
dziewczyna chce znać tylko rozwiązanie, a że rozwiązania zajmuje 3 linijki to napisałem i
doszedłem do wniosku że jak będzie chciała wiedzieć jak to się robi to zapyta, a jak nie, no
to jej sprawa...
6 wrz 19:21
ewq: nie pytałam, prostu rozbiłam Twój wzór i sprawdziłam czy działa
6 wrz 20:16
daras: i to się nadaje do opantentowania
6 wrz 20:43
Hajtowy:
Jest też inny sposób

Mnie uczono na skróty

Jeśli a+b+c=0
To... :
x
1=1
np.
2x
2+x−3=0
6 wrz 21:28
lwg: b nie jest tu wyrazem wolnym, a zmienna m nie jest parametrem, lecz jest niewiadomą.
−2d=−2, stąd d=1. Dlatego m2 − 2m + 1 − 22 = (m − 1)2 − 22 = (m + 1)(m − 3) = 0.
Zatem (m + 1 = 0 lub m − 3 = 0) ⇒ (m = −1 lub m = 3).
7 wrz 18:38