Jaka metoda
Klara: Mam rozwiązać równanie:
||x−2|+x|=4
|x−2|+x=4 v |x−2|+x=−4
|x−2|=4−x v |x−2|=−4−x
Czy jak na razie wszystko dobrze zrobiłam? I co robić dalej? Tj. czy rozpisywac, że
x−2=4−x v x−2=−4+x v x−2=−4−x v x−2=4+x
Czy zrobic to na przedzial tj. jesli x nalezy od nieskonczonosci do 2 to itp itd
6 wrz 18:00
PW: Przedziałami.
Rozumowanie takie jak zastosowane na początku jest poprawne tylko wtedy, gdy po prawej stronie
jest liczba dodatnia (mieliśmy 4).
Przykład: rozumowanie
|u| = − 5 ⇔ u = −5 ⋁ u = − (− 5)
jest w sposób oczywisty fałszywe, gdyż równanie |u| = − 5 nie ma rozwiązań, a te następne
mają. Nie wolno pisać takich równoważności, gdy nie wiemy jaki jest znak wyrażenia po praewj
stronie, a tu mamy np.
|x−2| = 4 − x
− nie wiemy jaki ma znak wyrażenia (4 − x).
Jest to przyczyna czętych błędnych rozwiązań.
6 wrz 18:11
lwg: Istnieje zwykła definicja w.b. Nie bądź leniuchem. Witek Rz. ma swoją, znakomitą interpretację
w.b.. To oczywiste, bo jest znakomitym prof. dr. hab. geometrii i wyznaczników.
6 wrz 20:58
pigor: ..., od tego miejsca |x−2|=4−x v |x−2|=−4−x ,
jak przeraża cię rozwiązanie analityczne (rachunkowe) dalej,
proponuję ...

"oszacować" rozwiązanie graficznie, a zobaczysz na wykresie,
że |x−2|= 4−x ⇔ x−2=4−x ⇔ 2x=6 ⇔ x=3 lub |x−2|= −x−4 − sprzeczne,
masz więc odp.
x=3 − szukane rozwiązanie danego równania.
6 wrz 22:30
WueR:
Mozna zauwazyc:
|x − 2| + x = |x − 2| + (x − 2) + 2 ≥ 2, wiec wystarczy rozwiazac:
|x − 2| + x = 4 ⇔ [(x − 2 = 4 − x) ∨ (x − 2 = x − 4)].
7 wrz 09:21