trygon.
hehehe: Oblicz pozostale wartosci funkcji trygonometrycznych wiedzac ze α∊ (90, 180 stopni) oraz
tg(tangens) α= −1/3
Jak to wykonac , z ktorego wzoru skorzystać? czwartego?
6 wrz 17:58
6 wrz 18:05
hehehe: czyli ctg = 1 i 1/3 , a jak obliczyc sin i cos?
6 wrz 18:17
Kacper: Dodaj "1 trygonometryczną" i masz układ równań.
6 wrz 18:19
5-latek : Jak liczysz ctg zle wyliczony Poza tym masz druga cwiartke Jaki tam jest ctg ?
6 wrz 18:24
hehehe: nie kminie tego

pierwsze dwa przyklady w ktorych trzeba bylo wyliczyc sinus i cosinus
wyliczylem, zatrzymalem sie na tangensie
6 wrz 18:29
hehehe: znaczy w ktorych mialem podany sinus i cosinus a tzreba bylo wyliczycz resztę..
6 wrz 18:33
5-latek : A czego nie kimiesz ?
Najpierw nalezy przypomniec sobie taki wierszyk
W 1 cwiartce wszystkie funkcje sa dodatnie
W 2 cwiastrce tylko sinus
W 3 tangens i cotangens
A w 4 cosinus .
Wiec napisz teraz jaki znak beda mialy poszczegolne funkcje w drugiej cwiatrce .
sinus ....
itd
6 wrz 18:36
5-latek : I po zawodach
6 wrz 19:02
maciej: ctg wyszedl −3 , dalej sin α/ cos α = tg α ? tak?
6 wrz 19:03
6 wrz 19:18
hehehe: w takim razie cos mi dalej nie wychodzi : zamiast α bede uzywal L
sinL/cosL = −1/3 / *cosL
sinL= −1/3 cosL
sin
2L + cos
2L = 1
(−1/3 cosL)
2 + cos
2L= 1
1/9 cos
2L + cos
2 L = 1
1 i 1/9 cos
2L = 1
cos
2L − 1/9
cosL=
√1/9
i tu jest cos zle bo wynik jest zly
6 wrz 19:36
5-latek : jak liczysz ? Jeszce raz licz
6 wrz 20:04
hehehe: dobra od poczatku
tg= −1/3
ctg= −3
cosL= −3sinL
sin
2L + cos
2L = 1
sin
2L+ (−3sinL)
2=1
sin
2L+9 sin
2L=1
10sin
2L=1
sin
2L= 1/10
sinL=
√10/10
cosL= −3
√10/10
nie wiem juz , robie zgodnie z tym co mowisz, obczailem te wzory i tabelki , wczesniej tego nie
mialem, jak to jest zle to sie juz poddaje
6 wrz 20:22
5-latek : Teraz wedlug mnie jest dobrze
6 wrz 20:35