matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że zachodzi równość.
Kaśka:
√
9−4
√
5
+
√
14−6
√
5
= 1 Proszę o dokładne wytłumaczenie...
6 wrz 16:57
razor:
9−4
√
5
= (2−
√
5
)
2
14−6
√
5
= (3−
√
5
)
2
√
(2−
√
5
)
2
+
√
(3−
√
5
)
2
= |2−
√
5
|+|3−
√
5
| =
√
5
−2+3−
√
5
= 1 (bo 2 <
√
5
< 3)
6 wrz 17:00