Doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci wykorzystując podane założenia.
zosia: √9−6x+x2 + |x−1| ; x ∊(1,3)
3|x+2| − 2|x2−8x+16| ; x ∊ (−∞,−2)
|x+4| − 3√4x2+4x+1 ; x ∊(−4, −1/2)
Proszę o rozwiązanie lub tylko podanie wyników, chciałbym się upewnić czy dobrze to zrobiłam.
6 wrz 16:55
razor: przepisz swoje rozwiązanie to sprawdzimy
6 wrz 17:11
Kaśka: a)6x−10
b)−38+13x+2x2
c)13x+3
6 wrz 22:23
zosia: √9−6x+x2 + |x−1|= |9−5x| +|x+1|= −9+5x+x−1= 6x−10
3|x+2| − 2|x2−8x+16| = 3(−x−2)−2(x2−8x+16) = −3x−6−2x2+16x−32=13x−2x2−32
|x+4| − 3√4x2+4x+1= x+4−3|2x+2x+1| = x+4−3−4x−1=13x+3
6 wrz 22:29
5-latek : a)=√3−x)2+|x−1|=|3−x|+|x−1|= 3−x+x−1=2
Przeciez 6x+x2 nie rowna sie 5x
masz to zwijac do wzorow skroconego mnozenia a 9−6x+x2=(3−x)2
6 wrz 23:02
zosia: wiem, że powinnam, tylko nie wiem jak.
7 wrz 11:26
zosia: dzięki wam już doszłam do wszystkiego sama! bardzo dziękuję!
7 wrz 11:54