Prawdopodobieństwo
Bulgotek: W koszyku znajduje się 50 piłeczek oznaczonych numerami od 1 do 5. Poniższa tabela przedstawia
liczbe pileczek z poszczegolnymi numerami
Numer 1 2 3 4 5
Liczebność 7 12 6 5 20
Z koszyka losujemy jedna pileczke. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia− wylosowana piłeczka ma
numer mniejszy od 3 lub numer piłeczki jest liczbą pierwszą.
Pomocy
6 wrz 16:53
PW:
A − zdarzenie "wylosowano piłeczkę z numerem mniejszym od 3"
Zdarzeniu A sprzyja 7+12 = 19 zdarzeń elementarnych (wylosowana piłeczka ma numer 1 lub 2).
B − zdarzenie "wylosowana piłeczka ma numer będący liczbą pierwszą"
Zdarzeniu B sprzyja 7 + 12 + 6 + 20 = 45 zdarzeń elementarnych (wylosowana piłeczka ma numer 1,
2, 3 lub 5).
Zgodnie z definicją prawdopodobieństwa
(1) P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B).
Jeszcze tylko policzyć, ile zdarzeń sprzyja zdarzeniu
A∩B − "wylosowano numer mniejszy od 3 będący liczbą pierwszą" i zastosować klasyczną definicję
prawdopodobieństwa we wzorze (1).
6 wrz 17:11
PW: A w zdarzeniu B trzeba chyba poprawić − raczej 1 nie jest liczbą pierwszą.
6 wrz 17:27