.
Pi:

W rombie ABCD wybrano na przekątnej AC punkt E. Przez punkt E poprowadzono prostą k równoległą
do boku AD, przecinającą boki AB i CD odpowiednio w punktach R i P, oraz prostą l równoległą
do boku AB, przecinającą boki AD i BC odpowiednio w punktach T i S (zobacz rysunek obok).
Wykaż, że suma obwodów czworokątów RBSE i TEPD jest równa obwodowi rombu ABCD.
6 wrz 15:54
pigor: ..., np. tak : z warunków zadania i własności rombu :
Ob.RBSE+Ob.TEPD= 2(|RB|+|BS|) + 2(|TD|+|DP|)=
= 2(|RB|+|AR| + |TD|+|AT|)= 2(|AB| + |AD|)= Ob.ABCD c.n.w.
6 wrz 16:21
Pi: Bardzo dziękuję
7 wrz 10:56