Pazdro
Bulgotek: Pan NOwak zamierzał kupić zestaw kina domowego w cenie 5166 zł. Kwotę zakupu można było
rozłożyć na cztery raty płatne co miesiąc, w dwóch wariantach:
I wariant: Każda kolejna rata jest o 20% mniejsza od poprzedniej raty
II wariant: Każda kolejna rat jest mniejsza od poprzedniej o 20% pierwszej raty
Wyznacz pierwsze i ostatnie raty w obu wariantach.
Wiem, że w I wariancie kolejne raty sa czterema kolejnymi wyrazami c. geometrycznego i q=0,8
6 wrz 15:41
Ewa: 1 wariant:
x− pierwsza rata
y=0,83x − ostatnia rata
x+0,8x+0,82x+0,83x= 5166
x+0,8x+0,64x+0,512x=5166
2,952x=5166
x=1750 (I rata)
y=0,83x
y=0,83*1750
y=0,512*1750
y=896 (ostatnia rata)
2 wariant:
x − I rata
y=0,4 x − ostatnia rata
x+0,8x+0,6x+0,4x=5166
2,8x=5166
x=1845 (I rata)
y=0,4x
y=0,4*1845
y=738 (ostatnia rata)
6 wrz 15:44
Bulgotek: Dzieki wielkie
6 wrz 15:54
Ewa: spoko
6 wrz 16:17