Rozwiaz nierownosc
Noob: 32x > 2 * 3x + 3
10 lis 13:12
peper: 3x = t x>0
t2 − 2t − 3 > 0
Δ = 4+12 = 16
√Δ = 4
t1 = 3 t2 = −1 sprz.
3x = 3 x=1
10 lis 13:28
Aza:
Witam

To typowa nierówność wykładnicza więc :
stosujemy podstawienie;
3
x= t 3
2x= t
2
t
2 −2t −3 >0 Δ= 16
√Δ= 4
t
1= 3 v t
2 = −1
wracamy do podstawienia
3
x = 3 v 3
x = −1
zatem mamy rozkład: ( 3
x −3)(3
x +1)>0 => 3
x +1 >0 dla x€R
pozostaje rozwiązać : 3
x −3 >0 => 3
x >3
1 => x >1
odp: x€(1,∞)
10 lis 13:32
Aza:
Do
peper 
Należało rozwiązać nierówność , a nie równanie !
10 lis 13:34
peper: sory dopiero wstałem
10 lis 13:58
Noob: 
dzikuje
10 lis 13:58
Noob: to wreszcie jest to dobrze
10 lis 14:28
Aza:
A co jeszcze chcesz?
podałam poprawne rozwiązanie !
10 lis 14:31
Noob: Tak ma wyglądać rozwiązanie tej nierówności ?
3x= t
32x= t2
t2 −2t −3 >0
Δ= 16 √Δ= 4
t1= 3 v t2 = −1
3x = 3 v 3x = −1
( 3x −3)(3x +1)>0 => 3x +1 >0 dla x€R
3x −3 >0 => 3x >31 => x >1
x€(1,∞)
10 lis 14:35
Aza:
Omg

............. taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaK

Skopiowałeś to co podałam
10 lis 14:46
Noob: to fajnie

i nie skopiowalem bo musialem jeszcze dac te znaczki
{} itp

dzikuje
10 lis 14:48