Pazdro
Bulgotek: Obwód równoległoboku o bokach majacych długość x, y jest równy 16. Kąt ostry równoległoboku ma
30
0
a) Zapisz funkcję P pola równoległoboku w zależności od x. Podaj dziedzinę tej funkcji
b) Naszikcuj wyres funkcji P w prostokątnym układzie współrzędnych
c) Podaj długości boków równoległoboku, któego pole jest najwiękesze
POMOCY, nie rozumiem tego zadania
6 wrz 15:32
sushi_gg6397228:
zapisz wzór na pole równoległoboku
6 wrz 15:35
Bulgotek: a) 2x+2y=16
x+y=8
y=8−x
P(x)=x(8−x)*12
P(x)=(8x−x2)*12
P(x)=−12x2+4x
to a być tak?
6 wrz 16:01
sushi_gg6397228:
tak
6 wrz 16:02
Bulgotek: Jak policzyć dziedzinę? i czy to potem narysowac normalnie w ukladzie wspolrzednych?
6 wrz 16:05
Piotr 10: Pole musi być większe od zera
6 wrz 16:06
Bulgotek: Ok mam dziedzinę (0,8)
6 wrz 16:07
Piotr 10: Teraz b)
6 wrz 16:07
Bulgotek: Czyli mam w ukladzie wspolrzednych naysowac wykres fuknkcji?
P(x)=−
12x
2 +4x
6 wrz 16:09
sushi_gg6397228:
tak, pamietajac o dziedzinie
6 wrz 16:10
Bulgotek: Ok mam wykres funkcji zawarty w dziedzicie
W(4,8) jest parabola malejąca noo i co teraz z podpunktem c?
6 wrz 16:12
Piotr 10: P(x) = − 0,5x2+4x
Dla jakiego iksa te pole będzie max ?
6 wrz 16:14
Bulgotek: dla Q ( drugiej wspolrzednej wierzcholka)

?
6 wrz 16:15
Bulgotek: a nie , dla pierwszej
6 wrz 16:16
Piotr 10: Prawie dobrze. Dla pierwszej współrzędnej wierzcholka W(p;q)
6 wrz 16:16
6 wrz 16:17
Bulgotek: czyli x=y=4?
6 wrz 16:17
Piotr 10:
6 wrz 16:18
Bulgotek: Super dzięki !
6 wrz 16:18
Piotr 10: Czyli wyszło, że ten równoległobok jest kwadratem ( ma dwie pary boków równoległych)
6 wrz 16:20