fd
kamczatka: Pochodna funkcji:
y' = (ln
3√sinx)' = (ln
√sinx)
1/3
| | 1 | |
= ( |
| ln√sinx)−2/3 * (ln√sinx)' |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
= ( |
| ln√sinx)−2/3 * |
| * (√sinx)' |
| | 3 | | √sinx | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= ( |
| ln√sinx)−2/3 * |
| * |
| * (sinx)' |
| | 3 | | √sinx | | 2√sinx | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= ( |
| ln√sinx)−2/3 * |
| * |
| * cosx |
| | 3 | | √sinx | | 2√sinx | |
i nie wiem jak to dalej liczyć , bo coś próbowałem ale nic nie wychodzi, a ma wyjść taki wynik:
| | (sinx)−2/3cosx | |
y' = |
| |
| | 33√sinx | |
6 wrz 15:04
kamczatka: może ktoś pomóc

?
6 wrz 15:20
razor: ln
3√sinx to nie to samo co (ln
√sinx)
1/3
| | 1 | |
ln3√sinx = ln(sinx1/3) = |
| lnsinx |
| | 3 | |
6 wrz 15:29
razor: swoją drogą odpowiedź można trochę uprościć
| (sinx)−2/3cosx | | (sinx)−2/3cosx | |
| = |
| = |
| 33√sinx | | 3sinx1/3 | |
| | (sinx)−2/3−1/3cosx | | (sinx)−1cosx | | cosx | | 1 | |
|
| = |
| = |
| = |
| ctgx |
| | 3 | | 3 | | 3sinx | | 3 | |
6 wrz 15:33
kamczatka: ln3√sinx = ln(sinx1/3)
i nie wiem czy teraz korzystać z tego wzoru (xn)' czy z tego (lnx)' ?
6 wrz 18:43
aczkos: ?
6 wrz 19:29
john2: jeśli 3 to stopień pierwiastka, to (lnx)'
| | 1 | |
[ ln(sin1/3) ]'= |
| * (sin1/3)' = ... |
| | sin1/3 | |
6 wrz 20:05
john2: zgubiłem x
6 wrz 20:06
john2: jeszcze raz
| | 1 | | 1 | |
( ln3√sinx )' = |
| * (3√sinx)' = |
| * ((sinx)1/3)' = ... |
| | 3√sinx | | 3√sinx | |
6 wrz 20:17
aczkos: ok dzięki wyszło
6 wrz 21:56