geometria analityczna
lumiafg: Jedna z przekątnych kwadratu ABCD zawiera się w prostej k: 2x−y=0. Wiedząc, że A(1,−3), wyznacz
współrzędne wierzchołka C i oblicz pole tego kwadratu.
6 wrz 15:01
pigor: ... , np. tak :
2x−y=0 :k∌
A=(1,−3) , to
przekątna AC ⊂ l:
12(x−1)=−1(y+3) ⇔ x−1= −2y−6 ⇔
⇔
x+2y= −5 − równanie
przekątnej AC, więc z układu równań
4x−2y=0 i x+2y= −5 /+stronami ⇒ 5x= −5 i y=2x ⇒
⇒
S=(−1,−2) − środek przekątnej AC kw. ABCD, zatem
C=(x,y)=? i koniec odcinka AC o środku S, więc
2(−1)=x+1 i 2(−2)=y−3 ⇔ x= −3 i y= −1 ⇔
C=(−3,−1), no
to
P□ABCD= 12|AC|
2=
=
12[(−3−1)
2+(−1+3)
2}=
12(16+4)=
10 − szukane
pole kwadratu.
6 wrz 15:59