5x − 1 | ||
y = ln | ||
3x + 2 |
5x − 1 | 1 | 5x − 1 | ||||||||||
y' = (ln | )' = | * ( | )' | |||||||||
3x + 2 |
| 3x + 2 |
1 | (5x − 1)'(3x + 2) + (5x − 1)(3x + 2)' | |||||||||
= | * | |||||||||
| (3x + 2)2 |
1 | [(5x)' − (1)'](3x + 2) + (5x − 1)[(3x)' + (2)'] | |||||||||
= | * | |||||||||
| (3x + 2)2 |
1 | 5(3x + 2) + (5x − 1)[3] | |||||||||
= | * | |||||||||
| (3x + 2)2 |
5(3x + 2) + (5x − 1)(3) | ||||||||
= | ||||||||
|
15x + 10 + 15x − 3 | 30x + 7 | |||
= | = | |||
(5x − 1)(3x + 2) | (5x − 1)(3x + 2) |
13 | ||
czy robię coś źle bo w odpowiedziach mam wynik: | , czyli jakbym pomylił | |
(5x − 1)(3x + 2) |
f | ||
zapisz mi tutaj wzór : ( | )' | |
g |
f'(x)g(x) − f(x)g'(x) | |
[g(x)]2 |
(5x − 1)'(3x + 2) + (5x − 1)(3x + 2)' | |
(3x − 2)2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |