UŁAMKI ALGEBRAICZNE
MauaPanda: 1)Wyznacz dziedzinę ułamka algebraicznego:
A. x
3 + 4 + 5 ≠ 0
B. 5x
3 − 15x
2 − 5x + 15 ≠ 0
C. x
4 + x
2 − 20
2) Oblicz wartość ułamka algebraicznego dla podanej obok liczby:
A. −x
2+3/(2−x)(2+x) → liczba −1
B. x
2−5x+6/x
8+x
2+7 → liczba 3
C. 2x
2−1/x
3−1 → liczba 2
D. 32−x
2/2x
3+8x
2+5x+20 → liczba −3
3) Skróć ułamki; podaj konieczne założenia.
A. 14x
3/16x
2
B. 3x
12/6x
8
C. 6(−x)
2/4x
D. 7(−x)
13/x
9
Prosiłabym o jakieś wytłumaczenie, ponieważ zależy mi na zrozumieniu, a nie tylko na wpisaniu
odpowiedniego wyniku

Dziękuję za pomoc
6 wrz 14:03
PW: Ja też proszę o wytłumaczenie − gdzie w zadaniu 1) są ułamki?
6 wrz 14:43
MauaPanda: Tam są ułamki, jednakże podałam tylko tą część, z której trzeba wyznaczyć dziedzinę.
7 wrz 22:06
Kacper: Rozkład na czynniki się kłania
7 wrz 22:18
PW: 1)
A. Źle przepisane
B. Z dwóch pierwwzych składników wyłaczyć 5x2, z dchóch następnych −5 i popatrzeć co dalej da
się wyłaczyć.
C. funkcja "dwukwadratowa" , liczyć Δ
7 wrz 22:36
MauaPanda: Fakt.
Powinno być:
x3 + 4x + 5 ≠ 0
9 wrz 15:44
PW: x3+x2−x2+4x+5 = x2(x + 1) − (x−5)(x+1) = x2(x+1) − (x−5)(x+1) = (x+1)(x2−x+5)
Trójmian nie rozkłada się, jest dodatni dla wszystkich x.
9 wrz 16:19
MauaPanda: Dziękuję
9 wrz 21:27