liczby rzeczywiste
kalakaka: Uzasadnij, że jeśli liczba x przy dzieleniu przez 3 daje resztę 2, to liczba (2x+1)2 z
dzielenia przez 3 daje resztę 1.
6 wrz 12:41
ICSP: x = 3k + 2 , k ∊ C
(2x + 1)2 = (2(3k + 2) + 1)2 = (6k + 5)2 = 36k2 + 60k + 25 = 3(12k2 + 20k + 8) + 1 =
3l + 1 , l∊ C
c.n.u.
6 wrz 12:43
kalakaka: dziękuję już rozumiem
6 wrz 12:48
kalakaka: a co tu będzie założeniem: x=3k+2?
a tezą ?
no i dowód to (2x+1)2 ?
tak?
6 wrz 12:52
ICSP: założenie : x = 3k + 2
teza : (2x+1)2 = 3l + 1
Dówód wyżej
6 wrz 13:00
kalakaka: dzięki
6 wrz 13:04