wykaz, ze zachodzi nierownosc
zosia: Wykaż, że zachodzi nierówność:
√(13−4√3) + √4(7−4√3) = 3
6 wrz 12:38
Hajtowy: obliczenia pokaż
6 wrz 12:46
Ben Akiba: napisałaś równanie a nie nierówność
6 wrz 12:50
zosia: ok, sorry, pomyliłam sie. Wykaz, ze zachodzi równość
6 wrz 12:51
Ben Akiba: L2 = P2
6 wrz 13:24
Janek191:
13 − 4√3 = ( 1 − 2√3)2 ⇒ √13 − 4√3 = I 1 − 2√3 I = 2√3 − 1
4*(7 − 4√3) =28 −16√3 = ( 4 − 2√3)2 ⇒ √ 4*(7 − 4√3) = I 4 −2√3 I = 4 − 2√3
zatem
√ 13 − 4√3 + √4 ( 7 − 4√3 = ( 2√3 − 1) + ( 4 − 2√3) = 3
6 wrz 13:33
zosia: dziękuję
6 wrz 13:42