matematykaszkolna.pl
Całka Andrew: Móglby mi ktoś powiedzieć na chłopski rozum co to całka Riemanna? Czy to się liczy normalnie jak nie wiem całkę przez podstawianie czy częsci..? Mam niedługo egzamin poprawkowy z maty i jedno z poleceń tak brzmi a po regułkach w internecie nie rozumiem za bardzo
6 wrz 11:04
WueR: A czy znasz pojecia calki gornej i dolnej Darboux? Czy je rozumiesz?
6 wrz 11:14
MQ: Tak na chłopski rozum (bo tak chcesz emotka ): Całka Riemanna, to podstawowa, klasyczna definicja całki, jej intuicją jest granica coraz lepszych przybliżeń pola pod wykresem funkcji za pomocą coraz węższych prostokątów wypełniających to pole. Funkcja jest całkowalna w sensie Riemanna, jeżeli na obszarze całkowania jest ciągła lub zbiór punktów nieciągłości jest miary zero (na chłopski emotka rozum jest skończony − sorry matematycy). Podsumowując: wszystko to, co się uczyłeś o całkowaniu, a nie mówiono ci, że jest to całkowanie w innym sensie niż całka Riemanna, to było całkowanie w sensie Riemanna. Po prostu, całka Riemanna czy inna (np. Lebesque'a) dotyczy raczej miary przestrzeni, w jakiej całkujesz i klasy funkcji całkowalnych. PS: Jeszcze raz sorry matematycy za uproszczenia, ale miało być na chłopski rozum.
6 wrz 11:33