Planimetria
Blue: Punkt K jest środkiem boku kwadratu (zobacz rysunek). Jaką części pola kwadratu stanowi pole
trójkąta DOK

Rysunek do zadania:
http://i62.tinypic.com/2z7q0i9.png
6 wrz 10:45
pigor: ..., wlałbym dokładną treść zadania, bo rysunek sobie sam
narysuję ; tak na szybko wychodzi mi
1:6 − szukany stosunek . ...
6 wrz 12:40
pigor: ..., robię to ...

dla siebie np. tak :
x : (
14P− x) = (
12P−x) : x ⇔ ... ⇔ x : P =
1 : 6 . i tyle...
6 wrz 12:56
Janek191:
Wychodzi: P1 : P = 1 : 12
6 wrz 13:11
Janek191:

P
1 − pole Δ
DOK
P
2 − pole Δ
AOB
Mamy
| x | | P1 | | 12*12 a*x | | x | |
( |
| )2 = |
| = |
| = |
| |
| a − x | | P2 | | 12 a*( a − x) | | 2(a −x) | |
x2 | | x | |
| = |
| / * ( a − x)2 |
( a − x)2 | | 2( a − x) | |
2 x
2 = a x − x
2
3 x
2 = a x ⇒ 3 x = a
x =
13 a
więc
| 1 | | 1 | | 1 | |
P1 = 0,5*0,5 a* x = |
| a* |
| a = |
| a2 |
| 4 | | 3 | | 12 | |
P
k − pole kwadratu
zatem
P1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| a2 : a2 = |
| = 1 : 12 |
Pk | | 12 | | 12 | |
===========================
6 wrz 13:56
PW:

Coś mi się zdaje, że
Blue "siedzi w twierdzeniu Talesa", proponuję więc rozwiązanie w tym
stylu.
Biorąc L w połowie odcinka AB i prowadząc LC otrzymamy trójkąt LBP (tej P nie napisałem, ale
się domyślamy)

przystający do trójkąta KDO (są przystające, bo skonstruowane
identycznie). Wobec tego
(1) |BP| = |DO|.
Z twierdzenia Talesa zastosowanego do ramion kąta BDC przeciętego równoległymi AK i LC wynika
| |DO| | | |KD| | | | |
|
| = |
| = |
| = 1, |
| |OP| | | |KC| | | | |
zatem
(2) |DO| = |OP|.
Z (1) i (2) wynika, że
|OP| = |BP|,
czyli trójkąt ABO ma bok BO dwukrotnie dłuższy niż bok DO trójkąta KDO. Ponieważ trójkąty te są
podobne (mają odpowiednio przystające kąty), wynika stąd, że ich wysokości H i h też pozostają
w stosunku 2:1.
| 1 | | 1 | |
Wniosek: h = |
| (h+H) = |
| a. |
| 3 | | 3 | |
Pole S trójkąta KDO jest równe
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
S = |
| |KD|h = |
| • |
| a• |
| a = |
| a2. |
| 2 | | 2 | | 2 | | 3 | | 12 | |
6 wrz 16:54
Kacper:

Ja lubię geometrię analityczną

Przyjmijmy bez straty ogólności zadania a=2
dostajemy proste:
y=2x
y=−x+2
2x=−x+2
Teraz liczę pole trójkąta DOK
DK
→=[1,0]
| 1 | | 1 | | −2 | | 2 | | 1 | |
PDOK= |
| |det(DK→,DO→)|= |
| | |
| |= |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 3 | | 6 | | 3 | |
P
ABCD=4
6 wrz 18:12
PW: No i czy matematyka nie jest piękna? Trzy rozwiązania istotnie różne, a pewnie znalazłoby się
jeszcze inne.
Blue, Ty to masz szczęście.
6 wrz 18:29
pigor: ..., przepraszam; liczyłem dla P
ΔDOA= x, zamiast P
ΔDOK=x ; a wtedy
mam proporcję
x : (14P−x)= (14P−x}) : (14+x) ⇔ 4x(P+4x)= (P−4x)
2 ⇔
⇔ 4Px+16x
2= P
2−8Px+16x
2 ⇔ 12Px= P
2 ⇔ 12x= P ⇔
x : P = 1 : 12 .
6 wrz 18:43
pigor: ... no właśnie jest już i 4−te z tw. które ...

polubiłem.
6 wrz 18:45
Blue: Kacper, Twój sposób wydaje mi się najprostszy , może dlatego, że też wolę geometrię analityczną
od planimetrii

PW Zgadzam się, mam szczęście, że zechcieliście mi pomóc, wielkie dzięki wszystkim

A i nie "siedzę " w Tw. Talesa − to są ogólne zadanka z planimetrii
6 wrz 19:02
Blue: Chociaż w zasadzie Janek muszę powiedzieć, że Twoje rozwiązanie też spoko bardzo, najgorsze wg
mnie z Talesem, bo mam problem z takim "zauważaniem" czegoś
6 wrz 19:21
Mila:

P□=a
2
ΔABO∼ΔDKO⇔
0,5a*H=a*h
0,5H=h
H=2h
h+2h=a
============================
6 wrz 22:47
Blue: Twój sposób też świetny Milu, jak zawsze
6 wrz 22:49
Mila:
To znaczy, że go rozumiesz?
6 wrz 23:10
Eta:

No to jeszcze taki sposób
W trapezie ABKD
P
3=k*P
2 , k=2 skala podobieństwa trójkątów ABO i DKO
| 1 | | 1 | |
P(AKD)=P3+P2= 3P2 to |
| a2=3P2 ⇒ P2= |
| a2 |
| 4 | | 12 | |
7 wrz 00:53
Bogdan:

Jeśli obliczamy stosunek, to można dobrać dogodne do obliczeń liczby.
W tym zadaniu jako długość boku kwadratu przyjmuję wartość 2, pole kwadratu jest równe 4.
| 2 | | 2 − h | | 2 | |
Z podobieństwa odpowiednich trójkątów: |
| = |
| ⇒ 2h = 2 − h ⇒ h = |
| |
| 1 | | h | | 3 | |
| | | 1 | |
Odp.: Szukany stosunek jest równy |
| = |
| . |
| 4 | | 12 | |
7 wrz 02:26