jak to wyliczyć?
Piotr: Pole powierzchni bocznej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 180, a jego
objętość 225. oblicz długości:
a) krawędzi podstawy
b) krawędzi bocznej
c) przekątnej graniastosłupa, przybliżając wynik do części setnych
6 wrz 00:42
ICSP: Graniastosłup prawidłowy czworokątny ma w podstawie kwadrat. Oznaczmy długość boku tego
kwadratu przez a oraz wysokość graniastosłupa przez h (odpowiedni rysunek pozostawiam tobie )
Mamy :
V = a2*h
Pb = 4 * a * h
4ah = 180
a2h = 225
ah = 45
a * ah = 225
a * 45 = 225
a = 5
Podpunkty b i c pójdą bez problemów z twierdzenia Pitagorasa.
6 wrz 01:22