Prośba o pomoc w rozwiązaniu tych dwóch przykładów
Szakal: Znaleźć przedziały monotoniczności funkcji
f(x) x3/3−x2
Znaleźć ekstremum funkcji :
f(x) √1−x1+x
5 wrz 21:53
Kacper: teoria...
5 wrz 21:56
Ajtek:
Mamy gdzieś moderatora?
5 wrz 22:05
Godzio:
5 wrz 22:10
Ajtek:
Cześć
Godzio, miło, że wpadłeś
5 wrz 22:16
Janek191:
| | x3 | |
f(x) = |
| x ∊ ℛ \ { −√3, √3 } |
| | 3 − x2 | |
więc pochodna
| | 3 x2*( 3 − x2) − x3*( − 2x) | | 9 x2 − x4 | |
f '(x) = |
| = |
| = |
| | ( 3 − x2)2 | | ( 3 − x2)2 | |
| | x2*( 9 − x2) | | x2*( 3 − x)*( 3 + x) | |
= |
| = |
| = 0 ⇔ |
| | (3 − x2)2 | | ( 3 − x2)2 | |
⇔ x = 0 lub x = − 3 lub x = 3
oraz
f '(x) > 0 ⇔ x ∊ ( − 3 ; 3 ) \ { −
√3 ,0,
√3 }
więc funkcja f rośnie w przedziałach : ( − 3; −
√3) , ( −
√3;
√3 ), (
√3; 3 )
a maleje w przedziałach : ( −
∞ ; − 3) , ( 3 ; +
∞).
6 wrz 07:57