f.^2
rysunek: szkicujac wykresy odpowiednich funkcji rozwiaz nierownosc Ix2−6 xI<=2x
algebraicznie wychodzi mi poprawnie, jednak nie potrafię zrobić rysunkiem
odp. xe <4,8> u {0}
5 wrz 20:36
Eta:
y=2x
y=|x2−6x|
5 wrz 20:51
pigor: ...,
rysujesz parabolę f(x)= x
2−6x= x(x−6) i p=−3 i f(3)= −9=q i odbijasz
jej część spod osi Ox symetrycznie względem niej, teraz rysujesz prostą
y=2x, która przecina ten wykres w dwóch punktach jak widzisz o x>0
będących rozwiązaniem równania :
|x2−6x|=2x ⇔ x
2−6x= 2x v x
2−6x= −2x ⇔ (x
2= 8x v x
2= 2x) i x>0 ⇔
⇔
x=8 v x=2 stąd i z wykresu odczytujesz , zedana nierówność
|x
2−6x|≤ 2x ⇔
x∊ [2;8] − szukany zbiór rozwiązań
co możesz ładnie na osi Ox zaznaczyć np. kolorem . ...
5 wrz 21:06
pigor: ..., no tak , znów ...

za długo się bawiłem, masz już to na wykresie.
5 wrz 21:07
Eta:
π..
⇔x
2=8x v x
2=
4x
5 wrz 21:08
rysunek: 23 =8 więc czemu dla argumentu 2 funkcja przyjmuje wartość 9 ?
5 wrz 21:09
Eta:
y
w=f(3)=\ 3
2−6*3\= |−9 |=9 to wierzchołek paraboli W(3,9)
5 wrz 21:12
pigor: ... hmm; dzięki
η, w głowie było co innego; przepraszam
cóż zaczyna się ...

noc; czas na tenis dziewczyn na usopen. ...
5 wrz 21:18
rysunek: a skad wiadomo ze Ix2−6i dla argumentu 8 przyjmuje wartosc 16?
5 wrz 21:18
Eta:
f(8)=|82−6*8|=............
5 wrz 21:25