Post 20:23 A ja sie zastanawialem jak wygladal exkalibur
Nie wiem czy dobrze mysle ale jesli dobrze to x−y+1=0? wiec y=x+1
Teraz masz postac y2+2x−1=0 to y2=−2x+1 to y= √−2x+1
Taki w tym programie wyszly te wykresy tych funkcji
Teraz musisz zanalezc pukty preciecia tych wykresow czyli
√−2x+1=x+1 dla −2x+1>=0 i dla x+1>=0 i wyznacz czesc wspolna obu warunkow
Dla tych warunkow masz obie strony rownania nieujemne wiec mozesz podniesc je do kwadratu
czyli −2x+1=(x+2)2 i to sobie rozwiaz
Co do calki to wybacz ale nie pomoge
x−y+1=0 , y2+2x−1=0
y=x+1
y2=−2x+1
y=√−2x+1, −2x+1≥0
lub
y=−√−2x+1, −2x+1≥0
Wsp. wierzchołka paraboli
| 1 | ||
x= | ,y=0 | |
| 2 |
| −1 | 1 | |||
x=y−1 i x= | y2+ | |||
| 2 | 2 |
| −1 | 1 | −1 | 3 | |||||
P=−3∫1[( | y2+ | )−(y−1) ]dy=−3∫1( | y2−y+ | ) dx= | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | 3 | ||||
=[− | y3− | y2+ | y]−31=... licz sama | |||
| 6 | 2 | 2 |
| 32 | 16 | |||
= | = | |||
| 6 | 3 |
pozdrawiam czyli braklo mi jeszcze y=−√−2x+1
Zapomnialem calkiem o tym