Planimetria 3
Blue: Półokrąg o środku leżącym na boku AB trójkąta ABC jest styczny do boków AC i BC (zobacz
rysunek). Dla |AC|=13, |BC|=15 i |AB|=14 promień tego półokręgu ma długość:
A.3
B. 4
C.5
D. 6.
Rysunek dodałam w linku.
http://i61.tinypic.com/2qn8h07.png
5 wrz 16:33
Godzio:

P − pole trójkąta
p − połowa obwodu
Korzystamy ze wzoru Herona:
P =
√21 * 8 * 6 * 7 = 7 * 3 * 4 = 84
Zapisujemy inaczej pole trójkąta (jako suma dwóch mniejszych)
| | 1 | |
P = |
| (13r + 15r) = 14r |
| | 2 | |
Przyrównujemy
84 = 14r ⇒ r = 6
5 wrz 17:26
Mila:
Oj, nabrałeś się.To nie jest okrąg wpisany w trójkąt.
5 wrz 17:31
Godzio:
Ja

? Czemu

?
5 wrz 17:35
Mila:
W porządku. Nieuważnie spojrzałam, a właściwie zerknęłam .
Bardzo ładne, proste rozwiązanie.
5 wrz 19:10
Blue: Nie znam tego wzoru Herona, mógłby ktoś jeszcze jakiś inny sposób przedstawić

5 wrz 22:41
bezendu:
Skoro go nie znasz, to najwyższy czas go poznać..
Dwa to jest podstawowy wzór...
5 wrz 22:42
Mila:
5 wrz 22:51
Mila:
Blue , wzór Herona powinnas pamietać z GM. Wzór jest w tablicach maturalnych.
P
Δ=
√p(p−a)*(p−b)*(p−c)
Wyjaśnię na prostym przykladzie:
p=12
P
Δ=
√12*(12−8)*(12−6)*(12−10)
P
Δ=
√12*4*6*2=
√12*12*4=12*2
P
Δ=24
wzór stosuje się, gdy masz dane 3 boki Δ, a trójkąt nie jest prostokątny i trudno obliczyc
wysokość.
5 wrz 23:01
Blue: Ale przecież go chyba nawet nie trzeba znać na rozszerzeniu. O ile się nie mylę , to był w
jakiś "ciekawostkach" w książce do rozszerzenia
5 wrz 23:09
Blue: Mila dzięki za wyjaśnienie
5 wrz 23:11
Blue: Jeszcze tylko ostatnie pytanko...

na której stronie w karcie jest ten wzór

Szukam i jakoś
go nie widzę
5 wrz 23:13
Godzio:
Szukaj tam gdzie jest wszystko o trójkącie.
5 wrz 23:21
Kamix: Mysle ze pod rozszerzenie jest to wzor elementarny. Pisalem w maju mature i gdy
przygotowywalismy sie do matury bylo sporo zadan gdzie bez tego wzoru sie po prostu nie
ruszylo. Wzor jest ten w tablicach maturalnych wiec obowiazuje i do podstawy (jak cale
tablice) wiec wstyd go nie znac.
5 wrz 23:22
Blue: Już znalazłam tez wzorek
6 wrz 09:26
5-latek:

Trojkat ostrokatny
c
2=a
2+b
2−2bd
h=
√a2−d2
6 wrz 09:56
5-latek:

Trojkat rozwartokatny
c
2=a
2+b
2+2bd
h=
√a2−d2
6 wrz 10:01
5-latek:

Trojkat prostokatny
a
2+b
2=c
2
h
2=f*d to h=
√f*d
a
2=f*c i c
2= d*c
6 wrz 10:25
5-latek: Ma byc i b2=d*c a nie c2=d*c (pomylka )
6 wrz 10:29